Туск към Борисов: Необходими са допълнителни реформи за борбата с корупцията

02 Октомври 2020 | 15:39
0 коментара
Политика

Премиерът Бойко Борисов се среща на четири очи с лидера на ЕНП Доналд Туск в рамките на извънредното заседание на Съвета на Европа в Брюксел.

 

„До 03.00 ч. стояхме на Европейския съвет. Много неща се изговориха. Разбрахме се за Турция и Беларус. Освен това, голямо внимание се обърна и на ситуацията с Кипър”, каза Борисов, цитиран от Нова телевизия.

 

"Имате нашата подкрепа! Редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение", заявил от своя страна президентът на ЕНП Доналд Туск, цитиран от правителсгвения пресцентър в София.

 

Малко по-късно обаче Доналд Туск написа на стената си във Фейсбук:

 

"Имах открит разговор с българския премиер Бойко Борисов днес. Страната е извървяла дълъг път по време на неговото управление, но предизвикателствата остават. Необходими са допълнителни реформи по отношение на върховенството на закона, независимата съдебна система и борбата с корупцията - основните ценности на ЕНП. Демокрацията в България ще има последната си дума на изборите."

 

Ето и текстът на английск в оригинал:
An open conversation with Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov today. The country has come a long way during his time in office but challenges remain. Further reforms are needed regarding the rule of law, independent judiciary and fight against corruption- our core EPP values. And democracy in Bulgaria will have its final say in the elections.
 

Това отсъства в съобщението от ГЕРБ. Там пише, че "Борисов и Туск се обединиха около мнението, че кабинетът постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани, а политиките на правителство могат да гарантират устойчиво развитие на България" и че "според президента на ЕНП Доналд Туск именно системните партии като ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата". 

 

Цитираното от ГЕРБ пък липсва в написаното от Туск.

 

София твърди, че "според президента на ЕНП Доналд Туск именно системните партии като ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата", както и че "Туск поздрави Борисов и за победата на ГЕРБ на провелите се частнични местни избори".

Двамата коментираха и пакета от мерки за възстановяване, чрез които да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Те изтъкнаха и големия принос на ЕНП в изготвянето на спасителния план. „Ето защо семейството на ЕНП е най-голямото и най-силното“, обединиха се Борисов и Туск.

Председателят на ГЕРБ и президентът на ЕНП обсъдиха и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в целия Европейски съюз. Премиерът Борисов изтъкна, че докладът е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията.

Бойко Борисов подчерта, че България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система.

Министър-председателят е в Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет. На него се обсъждат водещи теми като напрежението в Нагорни-Карабах и изострените отношение между Гърция и Турция.

Добавете Вашия коментар

TOP