Туроператори спират екскурзиите до Македония заради забраната за внос на месо

11 Април 2019 | 14:14
0 коментара
Общество

Масово туроператорски фирми отказват да организират еднодневни екскурзии до Северна Македония заради строгата забрана за внос на месо. 

През последните дни пък на няколко човека били конфискувани различни хранителни продукти на границата с Македония, сред които сирене, яйца и месни продукти, разкриха работещи на ГКПП-Гюешево, съобщава „Монитор“.

За никой не е тайна, че до миналата година кюстендилци масово пътуваха до съседката ни, откъдето си закупуваха основно агнешко месо. За да минат през граница пък в един автомобил се събирали по 4-5 човека, които си разпределяли покупките.

Забраната за внос на месо не е от вчера, но сега контрола е определено засилен, тъй като Македония не е в ЕС.

Фермер от дупнишкото село Самораново вече може да се похвали, че всичките му около 200 агнета вече са капарирани. Цената тази година за живо агне ще бъде 6 лв. за кг. Имало и такива, които искали агнетата да са заклани, тогава 1 кг. се продава по около 13-14 лв.

Репортерска проверка в Кюстендил установи, че в търговската мрежа цената на традиционното месо за Великден върви по 14-15 лв. за кг. Закупувайки го обаче клиентите в повечето случаи не знаят откога е. „Може агнето да е заклано преди месеци. Във всеки случай обаче не е на седмица – две“, обяснява и Иван Петров, в чието семейство традициите по посрещането на Великден се предават от поколение на поколение.

Добавете Вашия коментар

TOP