Туризмът поиска държавата да поеме осигуровките на служителите за 1 г. заради COVID-19

13 Март 2020 | 13:33
0 коментара
Бизнес

Основните браншови организации в туризма излязоха с обща позиция, в която се иска подкрепа за сектора от правителството, заради усложнената ситуация във връзка с разпространението на коронавируса. Според бранша кризата в туризма вече е настъпила.

Сред исканията на бранша са държавата да поеме разходите за социални осигуровки, дължими от работодателите и работниците, по изплащаните от работодателите трудови възнаграждения, за срок от 12 месеца, считано от първи април. Друго искане е за безлихвено отсрочено плащане на ДДС за 12 месеца и на местен данък и такса смет за същия срок, считано от 1 април. От бранша искат осигуряване на целеви финансов ресурс, който да е не по-малък от 200 млн.лева чрез Българската банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към банките. Браншът настоява за мораториум върху влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за 12 месеца, считано от 1 август 2020 г., като това искане се подкрепя и от други браншове. Браншът иска правителството да инициира финансов инструмент за подпомагане на туристическия бранш чрез използване на евросредства.

Представителите на бранша информираха по време на пресконференцията, че по данни отпреди два дни има спад на продажбите на туристически услуги до 75 на сто, анулиране на над 90 на сто от планираните организирани събитийни прояви, почти 60 на сто от фирмите в бранша ще са принудени да съкращават работни места, хотелиерският и ресторантьорският сектор отчита спад в текущите продажби над 70 на сто и анулиране на резервации до 80 процента. Тези данни са динамични, предупредиха от бранша и изтъкнаха, че към днешна дата те ще са още по-катастрофални.

Добавете Вашия коментар

TOP