Туристическите пътувания на българи в Гърция ще започнат от 15 юни

20 Май 2020 | 11:29
0 коментара
Общество

Туристическите пътувания на българи в Гърция ще започнат от 15 юни. От 1 юни ще бъдат разрешени пътуванията с цел работа. На влизащите няма да бъде налагана карантина, каквато договорка вчера беше постигната между държавните ръководители на Балканските страни. Това съобщи пред „бТВ“ министърът на транспорта Росен Желязков. Той обясни, че от Атина са поискали отварянето на границите да стане по-постепенно.

В същото време в Сърбия българите ще могат да ходят с цел туризъм без карантина още от 1 юни. Очаква се решението на Румъния по въпроса. То трябва да бъде взето от парламента в Букурещ.

Причината да бъде постигнато вчера споразумение между четирите държави е, че в тях има ниска заболеваемост от COVID-19.

С Турция все още не са водени такива разговори, защото там ситуацията с разпространението на коронавируса е по-тежка.

Декларациите, които ще се попълват на границата, няма да създават пречка. Целта е хората да посочат, че са наясно с риска, който поемат, като влизат в съответната държава. Ако пътуват със самолет, декларациите ще им бъдат раздавани на борда. За всяка една държава формулярът ще бъде един и същ.

Що се отнася до българите от Западните покрайнини те ще могат да влизат у нас съвсем свободно, без да бъдат поставяни под карантина.

Желязков коментира и протеста на превозвачите, като каза, че част от поставените искания вече са били изпълнени. И даде пример с нисколихвените кредити и тези за оборотни средства. Желязков обаче подчерта, че експертите прогнозират, че икономиката ще се промени, което важи с пълна сила и за транспорта.

Добавете Вашия коментар

TOP