Туристическият бранш в Банско и Разлог внася украинци като персонал по хотелите

17 Юни 2019 | 08:23
0 коментара
Общество

Заради липса на персонал и най-вече на квалифицирани кадри туристическият бранш в района на Разлог и Банско прибягва към „внос“ на работна ръка от чужбина. Някои работодатели вече са подали искания за наемане на работници от чужбина и провеждат консултации с Бюрото по труда в Разлог.

Новата работна ръка ще бъде предимно от украинци и се очаква те да пристигнат към края на юни – началото на юли, когато започва активният летен сезон. Те ще започнат работа най-вече в хотелиерството, където продължават да изпитват сериозен глад на кадри. Причините отново са сезонната заетост по морето и в чужбина, където се пренасочват заради по-добро заплащане.

Най-много са обявените свободни работни места за камериери, бармани, сервитьори и готвачи. На прага на отпускарския летен сезон хотелиерите от община Разлог са заявили повече свободни позиции от колегите си в Банско. В Разлог се търсят още шивачи, общи работници в областта на строителството и секачи.

„Работните места се увеличават за туризма, защото е силен летният сезон в Банско, Разлог, Добринище и  Баня. Имаме ново производство в Белица и търсенето на работна ръка е във всички браншове. Търсят се както общи работници, така и специалисти, но се оказва, че има дефицит. Работодателите изпитват сериозни затруднения да си намерят работна ръка, търсят активно нашите услуги, имаме подадени искания от фирмите и ги консултираме за внос на работна ръка от страни, които не са членки на ЕС, но това е временно решение. Очакват се да влязат украинци, изключително за сферата на туризма, защото сезонът юни, юли, август е силен за бранша и постоянно има търсене за сервитьори, готвачи, бармани и камериерки”, каза Мариана Тренчева, директор на Бюрото по труда в Разлог.

В същото време се наблюдава и спад на равнището на безработица за област Благоевград. Данните сочат, че към 30.04.2019 година тя е спаднала с 0.3% спрямо предходния месец, а спрямо април месец на предходната 2018 година безработицата е спаднала със 7.6%. От Бюрото по труда в Разлог отдават това на временната заетост в чужбина, но споделят, че не очакват и драстично повишаване на безработицата и наесен след завръщането на сънародниците ни.

"Действително данните сочат, че безработицата намалява. През май тенденцията е същата, особено за общините Белица и Якоруда, защото хората, търсещи работи, дори и заети се ориентират към сезонна заетост в чужбина, за да си докарат доходи от летния сезон и да си инвестират в къщи, коли и просперитет на собствените житейски намерения. Може да се каже, че безработицата се повлиява от тези лица, но не чак толкова, защото някои са се възползвали от неплатен отпуск и са отишли в чужбина, други изчакват тригодишния период, за да вземат пари от борсата”, допълни Тренчева.

Цифрите сочат, че най-голям спад на безработицата се наблюдава в общините Белица и Якоруда, където в минали години са отчитани над 50%. Данните към края на април сочат, че равнището на безработица в Белица е 38.8%, регистрираните безработни лица са 1589, а в община Якоруда тя е 29.2%, безработните наброяват 1425 души. Сравнително ниско е равнището на безработица за община Банско, където тя е 6.5%, и Разлог – 6.9%.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP