Туристическият бранш в Банско и Разлог праща масово персонала на борсата

07 Април 2020 | 19:55
1 коментара
Общество

Хиляди хора от туристическия бранш в района на Разлог и Банско са се записали на борсата и ще получават обезщетения за безработица, точният им брой ще се разбере след 10 април, когато се очаква Агенцията по заетостта да публикува систематизираните данни. Малко са хотелиерите от района, които смятат да се възползват от мярката 60/40 за запазване на заетост, и то не за всичките си служители, а само за част от тях – квалифицираните кадри или извършващите дейност и към момента, обикновено счетоводство, охрана и т. н. Работещи в бранша споделиха, че  няколко от по-големите хотели ще запазят част от служителите си, но като цяло повечето ги освобождават на борсата.

Председателят на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, който е и съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова,  също няма информация колко от колегите му от района са освободили изцяло персонала, но изрази мнение, че сигурно почти всички.   

„Нямам информация, но предполагам, че по-голямата част от колегите са освободили служителите си, защото мярката, която се предлага, не е ефиктивна. В момента ние сме с нулеви приходи и дори и на този вариант 60/40 няма как да се справим. Ако е за един месец, бихме могли – ще дадем отпуски, както в годините назад се е случвало. За два месеца напред е сигурно, че няма да работим. Нашият сектор просто не може да генерира приходи за служителите си. Дори и на 1 юни браншът да стартира, гостите няма да дойдат веднага и ето още един мъртъв месец. А ние не можем и да се възстановим бързо, ще ни трябва солиден финансов ресурс само за да стартираме. За съжаление, сега държавата трябва да се грижи за нашите колеги, които остават без работа така, както ние го правехме, докато имахме дейност. Казвам го с много болка, защото това не е мое желание, не е желанието и на колегите. Моето желание е да работя на пълни обороти, да плащам големи данъци, да имаме ДДС-та и да съм щастлив, че имаме много работа. За съжаление с нулеви приходи, трансферирани резервации с три месеца напред, незнание кога ще се започне, няма как да се справим, дори и с тази помощ 60/40”, каза М. Бистрин и определи процеса като лавинообразен, който едва сега започва и тепърва ще бъде осъзнат.

Той самият признава, че няма да се възползва от мярката 60/40 и вече е освободил служителите си, които наброяват близо 50 човека. Те са работили в двата му  хотела, механата  и фирмата за кетъринг.

Малин Бистрин сподели още, че като  човек с кредит е помолил банковата институция за отсрочка поне с шест месеца. От бранша в Банско тепърва ще водят разговори и с общината в посока отлагане на местни данъци.

Не само Малин Бистрин, а и по-голямата част от хотелиерите в Банско са освободили служителите си. Те прогнозират, че дори и да заработят, летният сезон ще бъде провален.

 От администрациите на различни хотели в региона съобщават, че целият персонал е освободен и всички са изпратени на борсата. Хотелиерите са категорични, че и този вариант не е удачен и проблемите за тях тепърва предстоят. А те ще бъдат изцяло от финансова гледна точка, тъй като масово работещите в туризма са получавали добри заплати, докато са работили, но са осигурявани на минимална работна заплата. Поради тази причина сега обезщетението им за безработица ще бъде едва около 9 лева на ден за срок от четири месеца. Затова се очаква да лъсне картината на  истинската безработица и ще изплуват много проблеми, с които държавата не можа да се справи досега. Според тях в резултат на този бум на регистриране на безработни и търсенето на права и всякакви алтернативи ще изскочат много случаи на осигурявани на 4-часов работен ден лица, които реално са работили на пълен работен ден. Очаква се още да се появят и случаи на здравнонеосигурени лица, както и такива, които са полагали труд за определен период, а всъщност са с едностранно прекратени трудови  договори. Последният случай е типичен за прехвърляне на служители от една в друга фирма, чиито собственици обикновено са  едни и същи лица. Работещите продължават работа с уверението, че договорът им ще бъде подновен, а всъщност това не се случва.

Според специалистите тези проблеми са двустранни и не са само заради некоректни работодатели, но и със знанието на  работещи, които по някакви причини не желаят да бъдат осигурявани. Най- честите причини са желанието да получават повече пари кеш.в.Струма

Добавени коментари

Банско утре публикува:
07 Април 2020 | 23:08
Ами г-н Бистрин да посъветва министър Ангелкова, а ако не знае да пита Таня Станчев тя разбира от всичко. Все капацитети.

Добавете Вашия коментар

TOP