Туристическият бранш иска оставката на Ангелкова

21 Април 2020 | 10:56
1 коментара
Общество


Стотици туроператори, хотелиери, превозвачи и екскурзоводи искат оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова. Искането на неформалното сдружение, придружено с подписи, ще бъде внесено в Министерския съвет в първия работен ден след празниците - вторник.
 
Основният упрек към министър Николина Ангелкова е за липсата на гъвкавост, съдействие, диалог и професионализъм в управлението на туристическия отрасъл, посочи пред БНР Емил Абазов - представител на туроператорска фирма.
 
“До момента няма абсолютно нито една мярка, която да е насочена конкретно към сектор "Туризъм", а така широко прокламираните действия 60 на 40 реално не помагат на 90% от фирмите, тъй като ние основно сме съставени от малки, средни и микропредприятия - те няма как да използват тази мярка“, каза той и посочи, че в бранша има много самоосигуряващи се лица, като екскурзоводи, малки турагенции в малки градове. „За тях пък няма абсолютно никаква мярка, освен един безлихвен кредит", добави Абазов. 
 
Обединение "Бъдеще за туризма" ще депозира днес в Министерския съвет писмо с искане за отстраняването на ресорния министър на туризма Николина Ангелкова. Сред мотивите е липса на професионална компетентност и невъзможност за справяне с проблемите в сектора по време на кризата заради Covid-19.
 
В обединението влизат туроператори, хотелиери, превозвачи, екскурзоводи, собственици на места за настаняване. То представлява над 70 на сто от браншовите организации и юридически лица в сектора. Повече от 30 асоциации и сдружения в областта на туризма подкрепят искането за оставка на министъра, съобщи пред „Хоризонт“ Павлина Русева от Обединение „Бъдеще за туризма“.
 
Недоволните туристически организации смятат, че Министерството на туризма води селективен диалог само с част от сектора. Няма нито един стратегически план за справяне с проблемите, липсват и предложения за антикризисни мерки, изтъкна Павлина Русева в предаването "Преди всички".
 
Основно искане е да се създаде гаранционен фонд по европейска директива от 2015 година, за да бъде осигурена ликвидност.

Добавени коментари

Hello публикува:
21 Април 2020 | 17:13
Директора на Института по анализ и оценка в туризма доц.Румен Драганов сподели още преди няколко години, че министърката на туризма Ангелкова не разбира от ... туризъм. И така е - Николина Ангелкова не е експерт, тя е политическо назначение. Обачеее, като вижда, че дори студентите по туризъм знаят повече за туризма,

Добавете Вашия коментар

TOP