Турист разиграва цяла нощ планинските спасители от Банско

01 Юли 2017 | 18:24
0 коментара
Общество

Амбулантен търговец цяла нощ разиграва планинските спасители от Банско. Георги И. подал сигнал вчера около 20:00 часа, че бедства в района на хижа „Дамяница“ и се представил за техен колега планински водач.

 „Каза ни, че се е контузил,  с подуто коляно е и не може да слезе сам, настойчиво поиска да дойдем веднага и да го свалим. В настояването си наблегна, че има планинска застраховка. Въпреки опитите ни да го разубедим, че след като е оборудван с палатка и вече пренощувал една нощ да пренощува пак и на сутринта ще дойдем да му помогнем да слезе, но той не се съгласи. Телефонния ни разговор завърши с прехвръкване на искри помежду ни“, разказа накратко случката дежурния в ПСС – отряд Банско.

 

Въпреки късния час и наближаващата нощ сформира се група от 4-ма планински спасители, които с джип достигат до хижа „Дамяница“, а оттам пеш тръгват към посоченото място от бедстващия турист – местността „Киаците“. Около полунощ телефона му вече беше изключен и повече от 2 часа спасителите го търсят безрезултатно. После акцията  е прекратена и групата се връща в хижа „Дамяница“, където също от туриста няма следа.

Днес в ранния следобед изневиделица около 40-годишния Георги И. От София цъфнал при дежурния в ПСС – отряд Банско и нервно изразил недоволството си от спасителната акция. Казал им, че е майстор на спорта и работата на планински спасител и водач му е в детайли позната. Бил в долната част на „Киаците“ и затова не са се срещнали. А телефона му бил поставен на т.н. „самолетен режим“ и затова не са могли да се свържат с него:

„Повиках ви, за да ми носите тежката раница, в нея имам лаптоп“, казал им майсторът на спорта?! На дежурния му направило впечатление, че туристът въобще не куца.

 

Така и не станало ясно какъв е по професия бедстващия турист, но от среднощната среща с хижарите на „Дамяница“ станало ясно, че по-скоро той би тръгнал към хижа „Вихрен“, където е била паркирана колата му. От други хижари днес дошла информацията, макар и непотвърдена, че от няколко дни Георги И. обикалял хижите в Пирин планина и продавал на туристите енергийни хранителни добавки?!

„Ние да не сме носачи или хамали. Наше задължение е да спасяваме живота на туристи в нужда, а не да им носим багажа, особено ако в тях има стоки за продажба“, изрази недоумението си дежурният в ПСС-отряд Банско./е79

Добавете Вашия коментар

TOP