Тръмп уволни шефа на ФБР

10 май 2017 | 08:10
0 коментара
Тръмп уволни шефа на ФБР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми по препоръка на главния прокурор Джеф Сешънс, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

ФБР е една от най-високо ценените и уважавани институции в страната ни и днешният ден ще отбележи ново начало за нашата перла в короната на правоприлагането“, заяви в Тръмп в комюнике, разпространено от Белия дом и цитирано от ДПА.

 

В комюникето се казва, че Коми е освободен от поста въз основа на препоръките на главния прокурор Джеф Сешънс и на заместник-главния прокурор Род Розенстайн.

Заместник-директорът на ФБР Андрю Маккейб ще изпълнява задълженията на директор на службата след уволнението на Джеймс Коми, съобщи американската телевизия Си Ен Ен, като се позова на писмо на главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс.

В писмо до Джеймс Коми, публикувано от Белия дом, Тръмп го уведомява, че го освобождава от поста незабавно.

Оценявам това, че в три отделни случая ме информирахте, че не съм предмет на разследване, но при все това съм съгласен с анализа на министерството на правосъдието, според който не сте способен да ръководите ефикасно Федералното бюро за разследване“, допълва той.

 

Вчера ФБР уведоми американския Конгрес, че на изслушване миналата седмица Коми е огласил подвеждащи заключения във връзка с разследването за имейлите на Хилари Клинтън.

Бивш федерален прокурор и бивш заместник-министър на правосъдието, 56-годишният Коми дълго беше член на Републиканската партия, но бе номиниран за директор на ФБР от президента демократ Барак Обама - през юли 2013 г. за срок от 10 години. Сенатът го утвърди с огромно мнозинство - 93 гласа при само един "против".

При идването си на власт на 20 януари Доналд Тръмп го помоли да остане на този пост. Коми ръководеше разследването за евентуални връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия, припомня АФП, цитирана от БТА.


Добавете Вашия коментар!