Тръгна делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. Тя е без мярка за отклонение.

„Две години различни съдебни състави връщат на прокуратурата това дело по различни причини - процесулани нарушения, липса на престъпление”, заяви защитата на Ченалова в съдебна зала, предаде NOVA.

„Не виждам как подзащитната ми е ощетила държавата. След като ВКС като последна инстанция осъжда НЕК”, каза още защитата.

Адвокатите обясниха, че тя не иска да се прекратява делото и да се връща на прокуратурата, а искат бързо правораздаване.

„Да се изясни най-накрая на обществото какво точно се е случило”, допълни защитата.

Самата Ченалова говори близо час като обясни подробно в членове и алинеи противоречията в обвинителния акт срещу нея.

„При все, че съм юрист, не разбирам в какво съм обвинена”, заяви Ченалова.

Звено „Антикорупция” обвини Ченалова за престъпление по служба. Ощетила НЕК по търговски спор между „Обединени енергийни търговци” ООД и Националната компания. Делото 4 пъти беше връщано от съда на прокуратурата.

Обвинението е за престъплението по служба бе за това, че от юни 2014 до януари 2015 г. като длъжностно лице - е нарушила служебните си задължения по търговско дело между фирма "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ООД и НЕК, с цел да набави облага за търговското дружество в ущърб на държавната компания.

Ченалова бе дадена на съд още на 2 декември 2016 от Софийската градска прокуратура, но обвинителният акт бе върнат от съда, а междувременно делото бе прехвърлено към Специализираната прокуратура по силата на промените в НПК. През февруари т.г. първата инстанция - Специализираният наказателен съд, също върна делото с мотив, че обвинението страда от съществени пропуски. През март Апелативният специализиран съд потвърди връщането, като отбеляза, че не са изпълнени задължителните указания на съда и обвинителният акт на практика не е бил поправен от прокуратурата, а са нанесени незначителни допълнения.