Трудовите инспектори хванаха в издънка кюстендилска фирма, участвала в саниране на блок в Благоевград

18 Февруари 2019 | 09:21
0 коментара
Общество

Строителна фирма от Кюстендил, участвала в санирането в Благоевград, е санкционирана с 2000 лв. заради нарушение на трудовото законодателство.

Имуществената санкция е наложена на “Нов дом 68” ЕООД с управител Васил Боянов, след като служители от Инспекция по труда извършили проверка на блок 29В на ул. “Марица”, който бил включен в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на община Благоевград.

На строителния обект били заварени няколко работници, сред които и Райчо Симеонов, който обяснил, че е ангажиран от 2 дни срещу дневна надница от 14 лв. и подписал декларация, че работи по трудово правоотношение към кюстендилската фирма. 
При последваща документална проверка инспекторите установили, че строителният работник е без трудов договор, тъй като такъв не бил регистриран в НАП. На фирмата е съставен акт за административно нарушение на Кодекса на труда, след което е наложена имуществена санкция от 2000 лв. 
Управителят на дружеството Васил Боянов обжалвал наказателното постановление в Районен съд – Благоевград, като в хода на делото бил призован като свидетел Райчо Симеонов. Той твърдял, че изкарва прехраната си като строител при саниране на сгради, но никога не е работил за тази фирма, не живее в Кюстендил, нито пък някога е идвал и работил в Благоевград. Проведени били очни ставки с двете инспекторки, които заявили, че същият работник е бил на саниращия се блок № 29В на ул. “Марица” в Благоевград и собственоръчно попълнил представената му от тях декларация по Кодекса на труда. 
За да провери достоверността на разпита на всички тези свидетели, съдията назначил съдебно-графическа експертиза по текста и подписа на лицето. Вещото лице е категорично, че ръкописният текст – с имена, дата на раждане и адрес, ведно с ЕГН, са изписани именно от Р. Симеонов, а подписът не бил негов. 
Като свидетел е разпитан Кирил Иванов, който твърди, че участвал в санирането на блока и при извършената проверка инспекторите раздали на работниците декларации за попълване и препоръчали да носят каски. Той посочва, че работил заедно с още трима души, сред които не бил Р. Симеонов, но имало и работници от други фирми, които не познава.
За изясняване на фактите съдът е изискал допълнителна информация от община Благоевград. В писмо кметът Атанас Камбитов е уведомил съда, че изпълнител на санирането на проверения жилищен блок в Благоевград е фирма “Никмар Кънстракшънс” ЕООД със седалище и адрес Петрич. Тази фирма обаче не е декларирала подизпълнители при подписване на договора с общината. В тази връзка е изискан и представен и договор между “Никмар Кънстракшънс” ЕООД, представлявано от Николай Влахов, и “Нов дом 68” ЕООД, представлявано от Васил Боянов, за извършване на строително-монтажни работи на блока на ул. “Марица” №29. За този обект кюстендилската фирма била ангажирала 12 работници, между които не бил Р. Симеонов. 
При преценката си съдията по делото Екатерина Николова не кредитира показанията на този свидетел и счита нарушението за доказано, но намалява санкцията на кюстендилската фирма на 1500 лв. поради липса на информация, че е наказвана преди това по Кодекса на труда. 
Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Благоевград.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP