Трудови инспектори и представители на туристиеския бранш в Банско обсъждат важни въпроси в навечерието на зимния сезон

30 Октомври 2017 | 14:21
0 коментара
Общество

Служители на Дирекция „Инспекция по труда”-Благоевград ще се срещнат с представители на туристическия бизнес в Банско.

Тома ще стане във вторник /31 октомври/, когато ще говорят с хотелиерите и ресторантьорите в града ов Посетителския информационен център.

Целта е да се обсъдят всички въпроси в навечерието на зимния сезон.

„Срещата е отворена за всички желаещи, целта ни е да информираме не само работодателите, но и работниците за спазването на трудовото законодателство и санкциите, които ще им бъдат наложени, ако го нарушат. И този зимен сезон ще правим масови проверки за спазването на трудовото законодателство на територията на община Банско. Тук идват да работят хиляди работници от цялата страна в търсене на сезонна работа”, споделиха трудови инспектори.

Работата им ще бъде обезпечена от служителите на Районното управление на полицията, полицаите ще придружават инспекторите при проверките им в курорта. През последните години регистрираните нарушения на трудовото законодателство не са фрапиращи.

Все по-рядко се хващат работници без трудови договори. Проблем обаче е спазването на задължителната междудневна почивка на работниците. Глобите за такова нарушение са четирицифрени. Много от тях се обжалват, но съдът ги потвърждава, макар че в някои случаи намалява наложената санкция.

„Всеки служител има право на задължителна почивка от 12 часа между смените си”, категорични са от трудовата инспекция.

Добавете Вашия коментар

TOP