Трудовата борса в областта на туризма обяви над 200 работни места в Банско и Разлог

18 Октомври 2018 | 21:12
1 коментара
Общество

При немного висок интерес от страна на безработните протече организираната от Регионална служба по заетостта – Благоевград и Бюро по труда – Разлог специализирана трудова борса в областта на туризма, която се организира вече за 11-а поредна година. Над 20 фирми от региона обявиха малко над 200 работни места.

Предпочитанията на работодателите са към наемане на местни хора от региона, които да обучат и да разчитат на тях целогодишно, тъй като в бранша се наблюдава глад на квалифицирани и добре обучени кадри. При по-продължителен стаж и съответно натрупване на опит хотелиерите могат да си позволят и увеличаване на заплатата. Към момента стартовата заплата, която предлагат от бранша за камериерки, която е една от длъжностите с най-много обявени свободни места, е минималната 510 лв., като тя може да достигне и до 700 лв. По-високо е заплащането за холови камериерки, като някои работодатели дори са склонни да дадат и 900 лв. при добро справяне с работата.

Като цяло от обявените свободни позиции най-много са за камериерки, готвачи, сервитьори, бармани и по-малко администратори. За да успеят да си намерят работна ръка, да я обучат и задържат, работодателите дори са снижили изискванията си. В сравнение с минали години, когато дори и за камериерка като предимство беше владеенето на чужд език, сега това изискване е само за хората, които са в пряк контакт с клиентите – като администратори, сервитьори, аниматори и т.н.

Почти всички работодатели осигуряват транспорт или предлагат транспортни разходи, храна и кафе по време на смяна, та дори и нощувки за хората, работещи на смени.

„Хората имат интерес към позициите, които се предлагат, но някак си нещо вътрешно ги спира, не знам защо е така. Може би конкуренцията е голяма и могат да избират къде да започнат. Ние търсим като цяло хора за обслужващата сфера – бармани, сервитьори, готвачи, камериерки. Хората, които минаха през нас, не са предявили някакви специални претенции относно работно време, заплащане, а ние се стараем да предложим и осигурим максимално добри условия на труд за нашите служители. На този етап предпочитаме да наемем местен персонал и засега не сме говорили за наемане на чужденци, каквато практика имат доста колеги”, каза Елвира Гергинова, представител на хотел в Разлог.

„В момента се нуждаем най-вече от камериерки. Обявили сме и по една позиция за администратор и шофьор, но за тях ще наемем хора през декември месец. Заплатите, които предлагаме, са от порядъка на 500 до 700 лева в зависимост от позицията. Миналата година наехме на работа като камериерки украинки. Доказаха се и тази година най-вероятно отново ще наемем чужденци”, каза Христина Михайлова, представител на хотел в Банско.

В сравнение с предходни години, когато търсещите работа лица бяха стотици, а залата едва ги побираше, тази година те бяха доста по-малко и като цяло хора на средна възраст. Сред по-младите беше 23-годишната Мария Балакчиева, която си търси работа от няколко месеца и си тръгна с надеждата, че ще успее да си намери чрез трудовата борса.

„Търся си работа предимно като администратор. Завършила съм „Туризъм” в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Владея няколко езика, като английският ми е на професионално ниво, за което притежавам сертификат. Търся си работа от няколко месеца, ходила съм на интервюта, но все още не съм си намерила нещо, което да ме удовлетвори. Най-често ми отговарят, че търсят стаж. Аз съм работила една година като администратор в студентски център „Бачиново“ – Благоевград  и една година като администратор в информационен център, също в Благоевград. Разочарована съм, че не мога да си намеря работа въпреки образованието си. Имам и няколко сертификата, показващи допълнителни умения, като единият е за работа с хотелски софтуер, издаден от фирма във Великобритания. Очаквам, че тук ще успея да си намеря подходяща работа, която отговаря на моите очаквания и на моите възможности”, каза 23-годишната Мария.

Намирането на работа в сферата на туризма е трудно и за майките с малки деца, особено ако няма на кого да разчитат за гледането им през уикенда.

„Търсят се най-вече камериерки, бармани, сервитьори и помощници в кухня. Работи се на смени, което мен лично не ме устройва, тъй като имам две малки деца – на две и на пет годинки, и няма кой да ги пази. Търся работа с работно време до пет часа и по възможност да се почива събота и неделя, защото тогава децата не са на училище. В туризма това е почти невъзможно. За мен децата са по-важни. Сега просто се запознах какво се предлага като работа, но никой не спомена заплащане, условия на труд, има ли някакви привилегии за майки с малки деца и т.н., затова ще си помисля”, каза Ася Радева.

На трудовата борса не липсваха и пенсионери, които все още имат желание за работа.

„Пенсионерка съм и имам желание, а и възможност да работя. Като детска учителка имам желание да се занимавам с нещо такова, например като аниматор, но това не е водещо. Ако си намеря друга работа, подходяща за мен като натовареност и работно време, бих я приела. Не ми е проблем да работя и по-нискоквалифициран труд”, каза Елена Бояджиева.

Липсата на млади хора на тазгодишната трудова борса се отдава на факта, че значителна част от тях търсят реализация в чужбина, където получават по-добро заплащане, дори и като сезонни работници. Дори и да се върнат в България за зимния сезон, малко проявяват интерес да започнат работа, тъй като обезщетенията, които получават като безработни, са високи и напълно ги задоволяват.

Въпреки че статистика за това колко хора са успели да намерят работа чрез специализираните трудови борси през минали години липсва, от Бюрото по труда в Разлог споделиха, че голяма част от наетите лица за сезонна работа остават за постоянно. От там допълниха още, че чрез посредничеството им туристическият бранш успява да запълни около 80% от местата си. Към момента на територията на община Разлог регистрирани безработни лица са 677, или равнището на безработица е 6.9%.

ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

Добавени коментари

Айдеее публикува:
20 Октомври 2018 | 01:22
Трасиме камериерки, бармане, сервитиори, потдръжка, гробаре... иде зимата иска па се мета песок, па нечии синове че чистаа... а и да не забореа - 390 лева заплата, 12 часа работен ден. Рая на земята!!!

Добавете Вашия коментар

TOP