Трябва ли всички "хакнати" граждани да сменят личните си карти?

26 Юли 2019 | 12:53
0 коментара
Общество

ГЕРБ и БСП влязоха в задочен спор по темата дали се налага да сменят личните карти всички онези граждани, които се оказаха "хакнати" с пробива в базата данни на НАП.

В изявление пред медиите в парламента соцлидерката Корнелия Нинова обяви инициатива на "БСП за България" - правителството да смени безплатно за своя сметка всички лични карти, ако собствениците им пожелаят. Това да стане в срок до три месеца, е записано в проекторешението на социалистите, обясни Нинова, предаде Нова телевизия.

По думите й управляващите се оказали "безсилни и безхаберни", затова от БСП излизат с това предложение. Това е политическо хакерство с цел да се всява паника, опонира в кулоарите на НС Красимир Ципов от ГЕРБ.

"Българските граждани да бъдат спокойни. Хубаво е да разберат, че не трябва да сменят личните си документи", призова бившият заместник-министър на вътрешните работи. Той успокои, че с изтеклите данни няма как да се извършат измами и злоупотреби с имотите, МПС или средствата на хората.

"Корнелия Нинова трябва да разбере много ясно, че така няма да натрупа никакъв дивидент. Изключителен популизъм е това да карат хората да ги подменят. Гражданите да са спокойни - не трябва да подменят личните си документи", убеден е депутатът от вътрешната комисия.

Преди ден НАП пусна специалното приложение, чрез което всеки може да провери дали е станал жертва на хакерската атака, за която се разследва служителят на "ТАД Груп" Кристиян Бойков, вече с обвинение за тероризъм. За 189 души, при които освен ЕГН, са изтекли и други лични данни, ще има разпращане на лични съобщение от приходната агенция.

Добавете Вашия коментар

TOP