Трябва ли да се намалят заплатите на депутатите?

07 Май 2018 | 13:09
1 коментара
Бизнес

Депутатските заплати са функция на това, което прави депутатът - дали той е активен или не. Ако той е просто един натискач на копчета, то тези пари са му много. Но ако е човек, който мисли и който более с проблемите на държавата, то тези пари са му малко. Измерва се по предложените законопроекти и предложенията в зала". 

Това заяви за "Здравей, България" финансовият експерт Банчо Банов. 

Миналия месец лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от парламентарната трибуна заплатата на депутатите да бъде намалена до малко над 2900 лева. Сега възнагражденията им  били 3600 лева. Банов обясни, че освен месечното им възнаграждение, на депутатите се полага и сума, равняваща се на 2/3 от заплатата им. Това са 2 360 лева, които са предназначени за съветници:

"Тези пари се използват по решение на парламентарната група. Например, докато аз бях в парламента, една парламентарна група си субсидираше с тези пари вестника, други дават дарения, трети ги слагат в партийната каса. Малка част си ги прибират в джоба и тогава всъщност заплатата им става 5 900 лева". 

"България сигурно е единствената страна в ЕС, в която депутатите нямат научни  съветници с научни степени", категоричен бе експертът. 

БЛИЦ
 

Добавени коментари

Мнение публикува:
07 Май 2018 | 18:35
Според мен при такъв "къртовски" труд,увеличено работно време и къси ваканции считам че едно увеличение от 200,300 лева би ги компенсирало най-човешки.Ако не стигат парите в бюджета подходящо е да дръпнат от и без това увеличеният пенсионен фонд.Да са живи и здрави,пак ще гласуваме за тях,милите!

Добавете Вашия коментар

TOP