Троянският манастир отворя врати за българите от Украйна

15 Февруари 2015 | 07:14
0 коментара
Общество

Игуменът на Троянската света обител епископ Сионий обяви, че манастирът е готов да посрещне и даде подслон на бесарабските българи от Украйна, ако потърсят подслон.

"Ние сме готови да дадем подслон на тези хора, на тези наши сънародници, които искат да избягат от войната, които са останали без дом, без покрив и искат да намерят място за подслон за себе си, за децата си, за семействата си. В манастира имаме възможност да приемем тези хора и да ги настаним да живеят за колкото време е необходимо, да им намерим работа, а на децата училище", каза Величкият епископ Сионий.

Епископът е приготвил и официално писмо, което ще изпрати до Асоциацията на българите в Украйна, с което ще предложи помощта на манастира. Писма ще изпрати и до регистрирани 14 български национално-културни организации, действащи в Украйна. Сионий е призовал представителите на местния бизнес в Троян и региона, както и различни неправителствени организации да се включат в инициативата.

Според данните на организациите на местните българи в Украйна там живеят над 500 хиляди наши сънародници, като най-компактна маса българи се намира в Одеска област – над 200 хил. души. В съседната на военните действия Запорожка област живеят около 50 хил. българи. В районите на военни действия Донецк и Луганск живеят около 10 000 хил. етнически българи, припомни епископ Сионий. Той с тъга отбеляза, че това е братоубийствена война, гражданска война, която в Украйна изправи от двете страни на барикадата и българи срещу българи.

Величкият епископ Сионий каза още, че в последните 15 години в Българската православна църква, в Софийската духовна семинария са учили и завършили над 50 бесарабски българи, някои от които са останали да служат в България, но повечето са се завърнали в Украйна да проповядват православната вяра. Към тези духовни лица днес той отправя също своите молитви час по-скоро да завършат военните действия на територията на Донецк, Донбас и Луганск и наистина подписаните международни договорености за примирие от 15 февруари да станат факт. /Монитор

Добавете Вашия коментар

TOP