Трима ранени полицаи при стрелба в Копенхаген по време на дебат за ислямизма

15 Февруари 2015 | 07:07
0 коментара
Криминално

Неизвестни стреляха десетки пъти срещу сграда в Копенхаген, където се водеше дебат за ислямизма и свободата на словото с участието на посланика на Франция Франсоа Зимре и автора на карикатури на пророка Мохамед шведа Ларс Вилкс, предаде АФП.

Стреляха по нас отвън. Със същото намерение както срещу Шарли Ебдо, с тази разлика, че не успяха да влязат, заяви посланик Зимре.

Трима полицаи на улицата, опитали се да опазят сградата, са ранени, съобщават датските медии, цитирайки очевидци на инцидента.

Първоначално смятах, че изстрелите са поне 50, а полицаите ни казаха, че са 200. Куршумите преминаха през вратите и всички се хвърлиха на пода, разказа той.

След това успяхме да избягаме от залата, но останахме в сградата. Нападателите не бяха заловени, те може още да са в квартала, обясни той.

Шведският художник Ларс Вилкс е известен с публикуваните през 2007 г. карикатури, осмиващи пророка Мохамед. Оттогава той живее под полицейска защита.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиус осъди категорично терористичната атака в Копенхаген. Франция е на страната на датския народ и на властите в борбата срещу тероризма, се посочва в комюнике на министъра.

Добавете Вашия коментар

TOP