Трима доктори от БАБХ - Кюстендил прикриват с подписите си незаконен обект на животновъд от Дупница, присвоил стотици хиляди лева от ДФЗ

15 Февруари 2019 | 15:42
0 коментара
Общество

Трима доктори от БАБХ - Кюстендил прикриват с подписите си незаконен обект на животновъд от Дупница, присвоил стотици хиляди лева от ДФЗ 

Сигнал до Министъра на земеделието храните и горите На РБългария и до зам.-Изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция и БАБХ-Кюстендил е изпратен от Георги Иванов Георгиев, кметски наместник на с. Бадино, община Бобошево, област Кюстендил.

Публикуваме сигнала без редакторска намеса:

Кметски наместник съм на село Бадино община Бобошево и в кръга на служебните ми задължения по смисъла на чл.46а, ал.3 и ал.4 от ЗМСМА се  обръщам към Вас в качеството на орган, осъществяващ цялостния контрол по спазване на законодателството в областта на развитие на земеделието, включително отглеждането на животни и други дейности по запазване на генетичния фонд по смисъла на чл. 12 от ЗПЗП и след изрично сезиране от органите на МВР – РУ – Дупница и община Бобошево, чрез издаване на писмени актове, копие от които, приложено Ви представям за сведение досежно извършвана животновъдна дейност в поземлен имот  с № 02172.62.015, находящ се в местността „Черешката“, землище село Бадино, общ. Бобошево, област Кюстендил.  

           На територията на село Бадино е регистриран от БАБХ животновъден обект с рег. № 2676-0014, заявен от животновъда Асен Георгиев Георгиев като е прието, че регистрирания животновъден обект отговаря на изискванията за отглеждане на едър рогат добитък.

По повод депозирани многократни жалба от трети лица до мен и до компетентни институции, относно законността на животновъдния обект,  че НЯМА необходимите условия за отглеждането на животни целогодишно. И след извършена служебна проверка по реда на Закона за устройство на територията от служители на община Бобошево е издаден индивидуален административен акт – Заповед № РД – 01 – 05 – 21/31.01.2019 г. от Кмета на община Бобошево, по реда и при наличие на предпоставките на чл.225а, ал.1 от ЗУТ, с който на собственика на поземления имот е наредено премахване на съществуващите в имота (животновъдния обект) видове постройки – поради незаконност на извършеното строителство, като за достоверност на изложението, приложено Ви представям копие на издадената заповед № РД – 01 – 05 – 21/31.01.2019 г. от Кмета на община Бобошево за премахване на всички съществуващи строежи в животновъден обект с рег. № 2676-0014 или  - животновъден обект рег. № 2676-0014 не отговоря на изисквания на ЗВМД, включително и по отношение на вместимостта на животновъдния обект, в който се отглеждат над 100 броя едри преживни животни (при вместимост 43), като останалите животни до 100 са посочени за отглеждане в животновъден обект с рег. № 2641-0046 в село Смочево, община Рила, но и те се отглеждат в село Бадино. Тъй като в  землището на село Бадино, община Бобошево г-н Георгиев, е регистрирал и още един животновъден обект, находящ се в с. Бадино, общ. Бобошево, м. „Мицови егреци“ с рег. № № 2676-0010 – за отглеждане на коне, твърдя че и този обект не отговаря на изискванията на ЗВМД и подзаконовите нормативни актове, като за доказване на това обстоятелство, представям снимков материал – 5 броя снимки. Считам че е недопустимо изплащане на суми от европейските фондове за отглеждане на животни при нехуманни условия и неотговарящи на изискванията на българското законодателство.

Съгласно чл.4, ал.1, т.5, т.6 и т.8 от Наредба № 44 от 20 април 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, Издадена от Министъра на земеделието и горите, животновъдните обекти за отглеждане на селскостопански животни включват задължително /императивно/ определени мерки за биосигурност, които на място не са осъществени и въпреки това се отглеждат животни. За случая е сезирана с Писмо изх. рег. № КА – 559/05.02.2019 г. и Областна дирекция по безопасност по храните - Кюстендил, в качеството им на регистрационен орган по чл.137 ЗВМД, но същата към настоящия момент не е предприела никакви действия по дерегистрация на животновъдните обекти.

          Макар нито едно от изискванията на горецитираната Наредба да не е изпълнено и  животновъдните обекти с рег. №№ 2676-0010 и № 2676-0014 да не отговарят на изискванията на ЗВМД, през годините за горецитираните животновъдните обекти са извършвани оторизации и са изплащани финансово подпомагане по схеми и мерки за директни плащания от  ДФ "Земеделие", при липса на предпоставките на чл. 46, ал.2 от ЗПЗП.

Поради липсата на условия за отглеждане на ЕПЖ и коне на територията на село Бадино, община Бобошево, се създават конфликти и напрежение не само между животновъдите при отглеждане на стадата в Кюстендилска област, но и реално се застрашава живота на гражданите (видно и от Писмо изх. Рег. № 348000-7780/30.01.2019 г. на РУ – Дупница при ОДМВР – Кюстендил при МВР), което дава основание да Ви сезирам с искане да извършите комплектна НЕЗАВИСИМА проверка и при установени  нередности по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. и по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. за  всички животновъдни обекти, регистрирани на територията на Кюстендилска област – собственост на Асен Георгиев Георгиев от с. Бадино, общ. Бобошево да предприемете дължимите административни действия, включително да установите начина и условията на отглеждане на едри преживни животни и коне и при установени нарушения – да задължите собственика на животните да приведе животновъдната си дейност с изискванията на законодателството на РБългария и чрез хуманно отношение към животните и хората.

          Отглежданите от  г-н Георгиев, ЕПЖ и коне се отглеждат нехуманно при липса на въведени минимални стандарти за защита и хуманно отношение към животните като се застрашава живота им и този на населението на село Бадино.   

 

Добавете Вашия коментар

TOP