Трима депутати се отказаха от имунитета си

08 Ноември 2018 | 13:34
0 коментара
Политика

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на шестима народни представители от ГЕРБ, БСП и Воля. Сред тях – Елена Йончева и Веселин Марешки. Всички те направиха изявления, като намекнаха и за политическа кампания срещу тях.

Обвиненията срещу депутата Елена Йончева са за пране на пари в особено големи мащаби във връзка с пари, получавани от фалиралата банка КТБ. Депутатът от БСП Георги Михайлов е разследван за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори като ръководител на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания – София.

Срещу народните представители от “Воля”  Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов са повдигнати и предявени обвинения за изнудване.

Срещу Борис Кърчев от ГЕРБ има разследване за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери

Депутатите от ПГ на БСП за България Елена Йончева и проф. Георги Михайлов се отказват от имунитетите си, след като те бяха поискани от Цацаров. Сам се отказва от имунитета си и народният представител от ГЕРБ Борис Кънчев, обяви самият той в кулоарите на парламента.

„След като сме казали, че си ги сваляме и те пак ни ги искат, значи тогава трябва да преценим какво да правим. В крайна сметка радостно е, че след тази процедура има и съд. Вярваме, че той е независим и ще правораздава, ако се стигне въобще до съд”, заяви лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

„Никога не съм се крил зад този имунитет. Целта е днес да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е от повече от година и половина от местни структури на БСП в Казанлък. Така или иначе към момента, в който съм прехвърлял фирми, те не са имали никакви задължения, за което имам документи”, обясни Борис Кънчев от ГЕРБ.

„Съгласен съм да бъде снет моя имунитет, не смятам, че съм извършил някакви закононарушения. Аз заварих болницата като изпълнителен директор с 25 млн. задължения и по време на работата на екипа, който ръководих, тя намали своите задължения, така че се чувствам напълно спокоен”, коментира и Георги Михайлов от БСП.

„Това е класическа схема за сплашване. Това обвинение идва само два дни, след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали”, коментира депутатът от левицата Елена Йончева.

„Разчитаме на обективно и бързо разследване, но цялата група заставаме зад тях”, каза и Корнелия Нинова.

Добавете Вашия коментар

TOP