Трима депутати от ГЕРБ погнаха съпругата на популярния като човека-митница Марио Минев - Величка

05 Август 2016 | 06:50
0 коментара
Общество
Трима депутати от ГЕРБ погнаха съпругата на популярния като човека-митница Марио Минев - Величка

Трима депутати от ГЕРБ в Пиринско искат проверка на Специализираната болница за рехабилитация /СБР/ в Петрич.

В писмо до министъра на здравеопазването Петър Москов, входирано преди 2 седмици чрез председателя на НС, депутатите Димитър Танев, Даниела Савеклиева и Йордан Андонов настояват ведомството на Москов да провери доколко автентично е разрешително № СБ-394 на „СБР Петрич” ЕООД, проверена ли е истинността на документите, въз основа на които е издадено разрешителното, и не е ли това предпоставка за източване на средства от Здравната каса.

Според Д. Танев разрешителното за дейност на „СБР Петрич”, която се намира в Националната спортна база „Цар Самуил“ /НСБ/, е за второ ниво на компетентност с обхват рехабилитационна медицина, издадено е на 29.04.2015 г. и на база на него болницата е сключила договор с касата по 4 пътеки. На практика обаче СБР, която за миналата година е получила 300 000 лв. от касата, работи напълно незаконно, защото тя няма сключен договор за наем с Национална спортна база ЕАД, обясни Танев. Договорът за наем с НСБ е сключен с наемателя й - варненската „ЕТНО“ ЕООД, а по силата на чл. 16 от договора наемателят няма право да променя предназначението на имота и да го преотдава на трети лица без разрешение на наемодателя, твърди петричкият депутат. По негова информация наемодателят НСБ не е издавал такива разрешителни, в община Петрич не е постъпвало искане за промени и не са съгласувани и издавани разрешителни за преустройство.

3-мата депутати предприемат тази стъпка половин година след старта на процедурата за прекратяване на договора с наемателя на НСБ - фирма „ЕТНО” ЕООД, чийто управител е съпругата на популярния като човека-митница Марио Минев - Величка Минева.

Още през февруари бе изпратена нотариална покана до „ЕТНО“ за едностранно прекратяване на договора и посочване на дата и час за предаване на имота, но освен че до момента това не се е случило, от варненската фирма веднъж вече изгониха проверяващи от общината и служители на РДВР - Благоевград и не ги допуснаха да влязат в спортната база.

Мотивите за прекратяване на договора за стопанисване на базата бяха множество констатирани нарушения и неизпълнение на основните клаузи, посочени в договора за наем на обекта от 2011 г. Главният бе неизпълнение на инвестиционната програма в размер на 2 369 000 лв. и извършени строително-монтажни дейности без никакви разрешителни, една от които е преустройството на старата почивна станция в настоящата рехабилитационна болница. Констатирано бе още, че спортните съоръжения са занемарени, стадионът е негоден за експлоатация, големият басейн е разрушен, салонът за обща физическа подготовка се използва за складово помещение и др. Отделно от това обществеността и местната власт от години роптаят, че наемателят не допуска децата им да използват стадионите и съблекалните.

Междувременно стана ясно, че докато държавни и общински власти са правели проверки на договора между НСБ и „ЕТНО“ и са констатирали нередности, наемателят на спортната база трескаво е правил фирмени промени в Търговския регистър. „ЕТНО“ ЕООД, регистрирана на сп. „Журналист” в Златни пясъци, е основана като българска с чуждестранно участие. Първоначално Величка Минева е била неин собственик в съдружие с кипърската фирма "Куминекс Комерс Лимитед" ООД. По това време едноличен собственик на капитала е „Арония пласт“ ООД - фирма отново на Минева, но този път с капитал от Панама в лицето на „Софис Холдинг“ АД. Кипър, Панама и Сейшелите са най-известните в страната ни офшорни зони, където се изнасят огромни капитали.

След излизането на кипърската фирма от „ЕТНО“, малко преди да бъде сключен договорът за наемане на Националната спортна база в Петрич за 10 г., „Арония пласт“ прехвърля дружествените си дялове на „Атали инвест“ ЕООД, чийто капитали отново са собственост на панамска фирма. Близкото й по звучение име „Софос Холдингс“ АД с това на собственика на капитала на „Арония пласт“ навява на мисълта за фиктивни пререгистрации с цел размиване на собствеността. Самата „Атали инвест“ е със седалище в София, но с адрес за кореспонденция с НАП във Варна.

До 2010 г. фирма „ЕТНО“ е била собственик на капитала и на друга петричка фирма - „Дрийм Ленд“ ЕООД, но после В. Минева е продала дяловете си на македонката Кумяния Христоманова.

Същите лица и фирми плюс още няколко - напр. на петричките бизнесмени Георги Динков и Георги Георгиев, на македонеца Георги Христоманов, който държи кино в Петрич и е личен приятел на М. Минев, и др., са в сложни бивши и настоящи взаимовръзки и отношения в още 2 петрички фирми - „Джоко Транс“ и „Елада“. В различни комбинации те имат връзка с ПФК „Беласица“ и летището в Кърналово, което според македонката Кумяния тя купила от държавата ни през 2009 г. срещу 425 000 лв.

Любопитното е, че повечето от петричките фирми са регистрирани на един и същи адрес - ул. „Цар Борис III“ №20, където е бившето кино „Антон Попов“, около което също се коментира човека-митница.

Не на последно място „ЕТНО” ЕООД е и едноличен собственик на капитала на „Специализирана болница за рехабилитация – Петрич” ЕООД. Регистрацията и на тази фирма е доста интересна. Капиталът й е едва 100 лева, първоначално е регистрирана на любимия петрички адрес за регистрации на фирми „Цар Борис ІІІ” №20, а последната промяна в нея е извършена на 5 октомври 2015 г., когато Илия Асенов Попниколов е заличен като управител и на негово място е вписан бившият шеф на Регионалната здравна каса в Благоевград - разложанинът Румен Борисов Кондев. Освен в Търговския регистър тази промяна никъде не е отразена, дори на сайта на болницата, където в качеството му на управител продължава да е вписан Попниколов, като такъв не спира да дава обстойни интервюта колко луксозна е болницата и какъв голям интерес има към нея.

Новият болничен управител Р. Кондев бе отстранен от РЗОК - Благоевград през лятото на 2015 г., а в началото на тази съдът отмени заповедта му за уволнение и му присъди обезщетение от 4700 лв. Известно време той работи в МБАЛ - Благоевград, но и от там го отстраниха. Не бе особено запомняща се и политическата му кариера. Той е бивш зам. кмет на Разлог, после участва в местни и парламентарни избори от „Новото време“ и ЛИДЕР. Бе дори областен координатор на последната партия, но през 2009 г. хвърли оставката си с неясни мотиви и оттогава не се е занимавал активно с политика, ако не се брои влизането в шефския кабинет на касата, където кадрува ГЕРБ. До момента името му по никакъв начин не се е свързвало с Петрич или някои от емблематичните му жители, какъвто безспорно е един от най-популярните в България бивши митничари Марио Минев.

Официално в момента Минев има участие само в една фирма - управител е на консултантската „МЛМ-Консулт“, регистрирана, естествено, на „Цар Борис ІІІ” №20 в Петрич. Много по-интересно е миналото му, което започва от 1989 г., когато е назначен за митничар на ГКПП - Кулата. Когато го уволняват с мотив „отсъствие от работа“, Минев вече е със статут и поведение на милионер - по мистериозен начин за 10 г. той става собственик на много имоти в Петрич и по Черноморието, включително и на балнеолечебницата на сп. „Журналист” в черноморския курорт Св. Константин и Елена.

Богати са и отношенията му с органите на реда - задържан е по дела за внос на суперлуксозни автомобили през ГКПП - Кулата, декларирани като купета, през 2002 г. РЗБОП и данъчните изтарашиха обектите му в Петрич, разпитван е за купуване на гласове /по 5 евро, за да гласуват циганите за жена му, кандидат-съветничка от Съюза на комунистите в България/, за побой и отвличане на лидера на „Атака” в Петрич Огнян Тетимов и др. Съдебното му досие бе обезчестено от побоя над Тетимов - преди 3 г. Апелативният специализиран наказателен съд в София го осъди на 2,6 г. условно, след като отхвърли присъдата от 6 г. ефективно на по-долната инстанция.

Преди броени дни, точно когато изтече присъдата на Марио Минев, фирмата на жена му „ЕТНО“ откри в Националната спортна база, която отказва да върне, Божи храм. Параклисът носи името „Свети Атанасий Велики” - властелинът на снеговете и ледовете. Ще помогне ли светията на Величка Минкова да си запази още 6 г. златната база, ще стане ясно от по-нататъшните действия на спортния министър Красен Кралев и на здравния Петър Москов, който всеки момент трябва да се произнесе за законността на болницата за рехабилитация в комплекса в Петрич. Евентуалното й сваляне от здравната карта на страната ще доведе до сериозен финансов трус за наемателя „ЕТНО“, тъй като от болницата, заведенията в нея и хотелската й част идват основните й приходи.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP