Тревожно: Една четвърт от децата са пристрастени към смартфони и таблети

01 Декември 2019 | 14:38
0 коментара
Любопитно

Една четвърт от децата са трайно пристрастени към своите мобилни устройства и изпитват дискомфорт и тревожност, когато не са им под ръка, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на д-р Никола Колк е изследвал използването на съвременната техника и поведенческото пристрастяване към нея от страна на децата. Учените въвеждат термина "проблемно използване на смартфона", водещо до зависимост и прояви на депресия и чувство на тревожност при раздяла с устройството.

Специалистите все още не могат да установят дали самият смартфон сам по себе си е пристрастяващ, или качените в него приложения.Но при всички положения те предупреждават родителите да обръщат повече внимание на това как взаимодействат децата им с мобилните устройства. Съществува проблем и той трябва да бъде осъзнат.

Лондонският научен колектив е обобщил резултатите от 41 изследвания в тази област, обхванали 41 871 деца. От тях 30 проучвания са били проведени в Азия, 9 в Европа и 2 в САЩ. Петдесет и пет процента от участниците са били от женски пол, като най-застрашената група от пристрастяване била констатирана сред 17-19 годишните момичета.

От всички изследвания на метаданните е констатирано между 10 и 30 процентно пристрастяване, водещо до депресии, тревожност и прояви на безсъние.

Добавете Вашия коментар

TOP