Тревожни данни: Туристите бягат от Черноморието ни

27 Февруари 2019 | 12:20
0 коментара
Общество

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас. Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието.

Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища.

В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата.  "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат".

"Категорично има отлив на рускоговорящи - украинци, руснаци от Беларус", обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара - германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие.

"Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон".

Спад се очаква и на чешки туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие.

"Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително.  Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме", обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

Добавете Вашия коментар

TOP