Тревога! Училищата в Пиринско закъсаха за психолози и педагогически съветници

22 Октомври 2017 | 14:22
0 коментара
Общество

Недостиг на психолози и педагогически съветници се отчита в училищата в Благоевградска област.

Само 38 от общо 125 училища в региона имат педагогически съветници, а психолозите са едва 17. Заради липса на средства в много от училищата такива специалисти няма. Нарастващата агресия сред учениците обаче засилва нуждата от такива кадри в училищата.

Родители, учители и директори – всички са на едно мнение – педагогически съветници и психолози в училищата трябва да има.

Мнението им споделят и благоевградчани, които също са убедени, че в училищата не просто трябва да има психолози, а те трябва да са задължителни.

„Агресията сред децата е голяма. Пращам сина си на училище със страх. И той е от по - буйните и палави тинейджъри. Не търпи отказ или възражение. Вкъщи с майка му непрекъснато му говорим, че трябва да се спазват общоприетите норми на поведение, уж разбира, но знаели човек, какво може да стане. Работата с психолози на децата е от изключително важно значение, и такива кадри задължително трябва да има във всяко едно училище”.

Това заключи баща на десетокласник от гимназия в Благоевград.

Официално обаче, до сега такива специалисти има само в по-големите гимназии в областта, тъй като в  малките училища бюджетът не достига за да бъде формиран такъв щат.

Очаква се през следващата година да има повече психолози и педагогически съветници в училищата, тъй като се предвижда увеличение на разходните стандарти и работните заплати на педагогическия персонал.

Добавете Вашия коментар

TOP