Тревога! Опасни валежи застигат Югозапада, институциите нащрек!

19 Март 2018 | 17:07
0 коментара
Общество

Общинските служби са на крак заради обилните валежи. От пожарната алармират да се приведе в готовност техниката за провеждане на неотложни аварийно – възстановителни работи, за изграждане на диги /багери, булдозери, камиони и др.

С писмо от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ предупредиха общините в Благоевградска област за очаквани опасни явления на територията на областта заради валежите. Във връзка с това е необходимо да се създаде организация за въвеждане /при необходимост/ на областния и общинските планове за действие при бедствия в частите им „Действие при наводнения“ и „Действие при обилни снеговалежи, снежни бури и заледявания“. При постъпване на информация за повишаване нивото на водите във водните басейни над критичните стойности, при възникване на извънредни ситуации, създаващи непосредствена заплаха за населението, инфраструктура и околната среда, да се информира областния център на пожарната.

Привеждане в готовност на техника за провеждане на неотложни аварийно – възстановителни работи, за изграждане на диги /багери, булдозери, камиони и др./. Да се подготвят чували и да се уточнят местата за тяхното напълване с пясък.

Информиране на населението чрез местните средства за масова информация за предприетите действия за ограничаване и ликвидиране на последствията от обилните валежи и правилата за безопасно поведение и действие.

Очакват се значителни валежи, силен вятър, рязко понижение на температурите и гръмотевици. Възможни са градушки.

В Западнобеломорски басейн през последното денонощие водните нива на реките в басейна са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания на речните нива в басейна са от -12 см до +5 см. На 19.03 речните нива в горните течения на основните реки временно ще се понижават, като в средните и долните течения все още ще има повишения на водните нива вследствие на оттичане. От следобедните часове на 19.03 и на 20.03 сутринта в резултат на валежи от дъжд и сняг се очакват нови повишения на водните нива на реките в басейна, по-значителни ще бъдат в долното течение на р. Места и във водосбора на р. Струма.

Вероятност за поройни наводнения има в следобедните и вечерни часове на 19.03.2018 г. – в долното течение на р. Места в притоците ѝ р. Брезнишка и р. Неврокопска и в притоците на р. Струма (р. Джерман, р. Рилска, р. Лисийска, р. Благоевградска Бистрица, р. Логодашка, р. Мелнишка и р. Пиринска Бистрица).

Добавете Вашия коментар

TOP