Тревога! 7 езера в Пирин са силно замърсени, парковата управа предприема мерки

01 Април 2019 | 10:55
1 коментара
Общество

Седем от езерата в Национален парк „Пирин“ са силно замърсени от пашуването на животни във високите части на планината. 

Ограничаването им с електропастири и последващо възстановяване на естествената им структура са част от мерките на парковата дирекция за подобряване на екологичното състояние в защитената територия. 

Замърсените от пашуващи животни езера са в района на Сандански, Кресна и Дамянишкия дял над Банско, каза директорът на Парка Росен Баненски.

След ограничаването на достъпа до езерата, ще бъдат приложени специални мерки за тяхното почистване и възстановяване на структурата им. Другият проблем, който вече е забелязан в неголеми територии на надморска височина около 2000 метра, е короядът по дърветата. 

Всички дейности за подобряване на природозащитното състояние на НП „Пирин“ са разписани в проект, финансиран по ОП „Околна среда“ с близо 6,3 млн. лева, който ще се изпълнява в следващите 43 месеца.

Добавени коментари

Това сериозно ли е? публикува:
01 Април 2019 | 11:11
Или първоаприлско? Защото едно време всички домашни животни пашуваха в Пирина.И овцете,и кравите...отделно пашуваше "ялавият" говедар...А сега вече,защото е "демокрация",навярно, стоката е в изоставените ниви и овощни градини.ЗАБЕЛЕЖЕТЕ! В овощните градини на Банско!И няма власт да предотврати това.И още-тези овчари имат наглостта да палят периодично сухите треви,които помитат всичко,с цел да си осигурят пресна трева.Справка:Противопожарна команда!Та да си дойдем на въпроса кой замърсява родната природа: стадата или двуногите кретени,които кръстосват на длъж и на шир и осират всичко навред?!Или това е първоаприлско оправдание?

Добавете Вашия коментар

TOP