Третият мандат на Бойко Борисов като премиер - (почти) без парламентарен контрол

26 Септември 2017 | 11:14
0 коментара
Политика

Първите месеци от третия мандат на Бойко Борисов като премиер на страната се оказва, че той почти няма досег с парламентарната трибуна и съответно не е подложен на контрол от страна на опозицията. Това се установява от регистъра на парламентарните въпроси и питания.

Освен, че парламентарната опозиция не е особено активна в отправянето на въпроси към министър-председателя, оказва се, че дори и да има такива, то председателят на Народното събрание Димитър Главчев предпочита да не ги допуска.

Оказва се, че откакто от началото на есенната сесия на парламента, която тази година стартира на 01 септември - до 25 септември, включително, към премиера не са адресирани нито един въпрос или парламентарно питане.

А от началото на работата на 44-то Народно събрание, изобщо, към Бойко Борисов са отправени общо 9 въпроса и 4 питания, от които премиерът е отговорил само на 3 въпроса и на две питания.

Пет от въпросите към Борисов изобщо не са допуснати от председателя на парламента, който се е мотивирал, че те не съответстват на правилника за дейността на Народното събрание. Същото се отнася и до двете недопуснати питания, а един въпрос към премиера е бил оттеглен. Статистиката сочи, че най-активни с въпроси и питания към премиера са от “БСП за България”, два въпроса на депутат от ДПС към Борисов, не са били допуснати.

Парламентарната група на “Воля” не е питала премиера никога, а два от трите парламентарни въпроса, на които Борисов е приел да отговори са зададени от депутати от “Атака”.

Липсата на интерес от парламентарен контрол към премиера, вероятно е причина и за липсата на парламентарен секретар, който да е назначен към политическия кабинет на Борисов.

В началото на работата на това Народно събрание, мнозинството прие, че т.нар. блиц-контрол на министър-председателя и вицепремиерите няма да се провежда.

В мандата на кабинета “Орешарски” бе въведена практиката всяка първа сряда на месеца - премиерът и вицепремиерите да отговарят на блиц-въпроси на депутатите от всички парламентарни групи. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP