Трескаво чистят и зареждат магазините в Банско в готовност за старт на сезона от 1 декември

24 Ноември 2017 | 19:20
0 коментара
Общество

Банско усилено се готви за старта на зимен сезон 2017-2018 г. По-голямата част от сезонните търговски обекти вече се стягат, за да могат да стартират работа от началото на декември. В същото време от община Банско за поредна година ще стартират акция съвместно с полиция и НАП срещу незаконните преместваеми обекти. За тези, които не отговарят на законовите изисквания, вече има издадени заповеди от общината за доброволно премахване, а ако не бъдат спазени в законоустановения срок, ще се премине към принудителното им премахване.

От администрацията в курорта са категорични, че и тази година ще бъдат безкомпромисни към подобен тип обекти. Причините са много – непривлекателният външен вид, нелоялна конкуренция спрямо изрядните търговци, лоши хигиенни условия и други. Въпросът беше поставен и на последната среща на бизнеса с представители на институциите и контролните органи и бе поискан строг ежеседмичен контрол за тези обекти.

През последните няколко години най-голям беше проблемът с преместваемите обекти в района на начална станция на кабинковия лифт, където бяха концентрирани най-много от тях. Повечето все още си стоят, но е въпрос на време и те да бъдат премахнати. На мястото на много временни постройки през последните години бяха издигнати масивни сгради с търговски площи. Още миналата година такива изникнаха от лявата страна на улица „Пирин“, веднага след последния светофар, където беше пълно с преместваеми обекти.

Собственици на новите сградите са както местни, така и чуждестранни инвеститори. Сред тях са и популярните разложки бизнесмени Георги Елчинов и Димитър Прешелков.

Нова сграда бе построена и на местата на преместваемите обекти, които бяха позиционирани и вляво след светофара на ул. „Найден Геров“. Зданието, което е с предназначение „сграда с търговски обекти и заведения“, бе издигнато за съвсем кратък срок, а собственик е един от най-големите бизнесмени в района – руснакът Игор Ример, който от дълги години развива бизнес в България и е сред най-големите инвеститори в Разложко. Той е собственик на дружество „Фентъзи Голф“ и сред собствениците  на комплекс „Пирин Голф“ край Разлог. По сградата вече текат последни довършителни дейности и тя ще стартира работа още този сезон. Техническият ръководител на обекта отказа коментар с мотива, че той е само представител на фирмата изпълнител. Според информационната табела срокът за строителство е пет месеца и изтича на 10.12.2017 година.

С изключение на малкото останали преместваеми обекти в района, където все още няма никой, в останалите кипи усилена подготовка за новия сезон – почистване, зареждане на стока и т.н., а търговците този път са оптимистични и очакват добър сезон.

„Очакванията ни са за един добър сезон, с много сняг и много туристи. Доволни сме от миналата зима, през последните четири-пет години специално в нашия бизнес има ръст. Основните ни клиенти са англичани, руснаци, гърци, македонци, турци и румънци. Разбира се, има и такива, които само влизат и разглеждат, без да купуват, но това е част от бизнеса. Много колеги отдават това на факта, че идват бедни туристи. Не трябва да забравяме обаче, че България е евтина дестинация и болшинството предпочитат страната ни именно заради ниските цени”, коментираха собствениците на ски гардероб и магазин  Благовест Обецанов и Борис Колчагов, които вече стягат обекта си за активния сезон.

По-голямата част от магазините ще стартират работа от 1 декември. Собствениците им споделиха, че ще се справят, въпреки че остават броени дни дотогава. От обектите, където все още се извършват строителни и ремонтни дейности, също споделиха, че ще успеят да приключат до издаване на заповедта за спиране на строителството, която община Банско спуска всяка година преди началото на активния зимен сезон.

Яна Йорданова в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP