Трагедията в Гърция: 77 са жертвите на пожарите

25 Юли 2018 | 11:08
0 коментара
Общество

77 загинали, 187 пострадали, сред които и деца, десетки в неизвестност.

Това засега е трагичната статистика след пожарите в Източна Атика в Гърция, които погълнаха гори и изпепелиха стотици къщи в Мати, Рафина, Кокино Лиманаки и Нео Вуца, съобщава Фокус, като се позовава на местни медии. В Гърция е обявен тридневен траур.

Идентифицирана е възрастната двойка, открита късно снощи в изгоряла къща в Мати. Съпрузите са били включени в списъка на изчезналите, като все още не се съобщава дали причина за смъртта им е огънят или задушаване. Потвърдено е намирането и на още едно тяло в Кокино Лиманаки в крайбрежната зона Аргири Акти.

Определено като "национална трагедия" от медиите в страната, бедствието сполетя района, намиращ се източно от Атина, в понеделник следобед. Заради ветрове със скорост 100 км/ч огънят бързо се разпространи и обхвана Мати, изгаряйки стотици жилищни сгради и автомобили. Хора тичаха към плажовете и стотици бяха спасени от кораби и лодки.
 

Има опасения, че броят на жертвите да се увеличи, тъй като на спасителните екипи им предстои да проверяват още изгорели къщи. Междувременно спасителни лодки обикалят край плажовете в търсене на оцелели.

Жители на най-пострадалите от пожарите селища Мати и Рафина са създали открита база данни в интернет за издирване на намиращи се в неизвестност след бедствието техни близки, пише гръцкото електронно издание Iefimerida.gr. Само за няколко часа през тази нощ са публикувани фотографиите на 34 души, за които се смята, че са изчезнали по време на пожарите, отбелязва Фокус. Изданието уточнява, че базата е със свободен достъп и няма официален характер, но в нея всеки може да публикува снимка и данни за свой близък човек, за когото няма информация след пожарите в източната част на Атика.

От вчера, веднага след овладяването на пожарите в Атика, работи телефон 199, на който могат да се подадат данни за изчезнали или да се направи необходима справка.

Добавете Вашия коментар

TOP