Трабанти от цяла България на фест в Павел баня

10 Ноември 2017 | 06:57
0 коментара
Общество

Трабанти от цялата страна могат да бъдат видени на Трабант фест в Павел баня. Той се организира по повод 60- годишнината на една от емблемите на социалистическата автоиндустрия на 11 ноември от Национален клуб „Трабант“ и община Павел баня.

Във Феста ще се включат автомобили от София, Ботевград, Плевен, Велико Търново, Разград, Исперих, Търговище, Силистра, Русе, Добрич, Варна, Стара Загора, Пловдив, Благоевград и др. Очаква се автопаркът да бъде разнообразен – от началото и края на производството на „Трабант“, такива, които ще привлекат със своя удивителен тунинг и външен вид. Заявилите участие досега са над 40 автомобила.

За първи път домакин на тази проява ще бъде Павел баня. Празничния Трабант Фест ще се проведе на централния площад от 13.00 часа

На 7 ноември 1957 г. в Източна Германия е произведен първия автомобил от марката „Трабант“. Името възниква от конкурса за избор на име на първия такъв – Р 50 и в превод означава “спътник”. Тези малолитражни немски возила са произвеждани между 1957 и 1991 г в автомобилния завод VEB „Sachsenring“ в Цвикау, Германската демократична република.

Производството на превърналата се в легенда немска марка е спряно на 30.04.1991 г. За 34 години от завода са излезли 3 096 999 автомобила. Картонената кола с пушещ двутактов двигател бързо става обект на подигравки, шеги и главен герой в редица вицове, но днес е ценна придобивка за много колекционери и привърженици на ретро автомобили.

Национален Клуб „Трабант“ съществува от 2004 г. и e един от многочислените клубове, посветени на марката.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP