ТОВА СЕ КОМЕНТИРА: Лифтът в Добринище, хотелът и хижите „Безбог” и „Гоце Делчев” с нов собственик?

13 Октомври 2020 | 20:06
1 коментара
Общество

Лифтът в Добринище, едноименният хотел и хижите „Безбог” и „Гоце Делчев” са с нов собственик, това се коментира усилено в курортното градче от няколко дни, а хората залагат големи надежди на новия собственик в посока бъдещото развитие и утвърждаване на Добринище като ски и СПА курорт.

От община Банско потвърдиха, че се водят преговори в тази посока, но поясниха, че на този етап в администрацията няма нищо официално. Едно от имената, спрягано като купувач, е собственикът на култовата  дискотека „Jack’s House“ в Банско Валери Уручев, който е с утвърден бизнес от повече от десетилетие в курорта.

Репортер на „Струма” се свърза с него по телефона и той потвърди мълвата, която се носи от дни в Добринище, но уточни, че сделката се финализира. Той не пожела да влиза в детайли и само уточни, че не е единствен собственик, както и че амбицията им е лифтът и ски зоната в курортното градче да се развиват, а лифтовите съоръжения да се разширят с четириседалков лифт, за което обаче трябва да се мине през редица тромави бюрократични процедури.

По информация на медията ни новите собственици ще купят две фирми, едната от които е „Сигма Ски“, която се представлява от Георги Йовчев. Коя е втората, на този етап не е известно. Според    регистъра на местата за настаняване на Министерството на туризма „Сигма Ски“ е само стопанисваща фирма, а собствеността е различна. Собственик на двете хижи е „Добринище Ски“ ЕАД, която е обявена в несъстоятелност и е дадена на синдик. Едноличен собственик на капитала й е „АХЕЛОЙ РЕЗИДЪНС“ ЕООД, също обявена в несъстоятелност.

Според регистъра на министерството бургаската фирма „БС Инвест 1” ЕООД пък е собственик на хотел „Добринище“. Справка в Търговския регистър показва, че тя е със седалище и адрес на управление в Бургас и се представлява от двама управители – Божидар Николов и Жеко Жеков. Като съдружници са посочени Николов и друга фирма – „Русе Къмършъл“. Нови обстоятелства около собствеността или стопанисването на лифта, хотела и двете хижи все още не са отбелязани.

През изминалите почти две десетилетия фирмите, респективно собствениците на лифта в Добринище, хотелът и двете хижи, се смениха неколкократно, а собствеността на обектите е, меко казано, забулена в мистерия. Както сме писали, „Добринище Ски” е с натрупани солидни задължения, а имуществото на фирмата е в ръцете на синдик и премина през няколко публични продажби. От няколко години стопанин на лифта в Добринище е „Сигма Ски” ЕООД, която успя да стопи голяма част от задълженията към община Банско. 

Що се отнася до „Добринище Ски” и историята около придобиването на лифта, е доста заплетена и се намесват редица фирми и скандални имена от близкото минало. Вече като собственик, в края на 2006 година „Добринище Ски” получава от Българската агенция за инвестиции сертификат за инвеститор първи клас. Сертификатът е даден за цялостно изграждане на ски зона в Добринище, а инвестиционният проект на фирмата предвиждал инвестиции за над 260 млн. лв., като включвал  изграждането на ски зона Добринище – в района между Добринище и хижа „Безбог”, нови места за настаняване с общ капацитет 10 000 души, с категория 3, 4 и 5 звезди, обща разгъната застроена площ 300 000 кв.м и още модерна балнеобаза, осигуряваща целогодишна заетост, както и съпътстваща инфраструктура. Инвестицията така и не се реализира, а през 2014 година фирмата е  обявена в несъстоятелност. Лицата, фигуриращи в съвета на директорите, общо четирима души, са лишени от разпоредителна власт и фирмата преминава в ръцете на синдик.

Хората в Добринище сега са с надежда, че лифтът, едноименният хотел и хижите вече ще намерят собственик, който ще работи за доброто на курортното градче и ще съумее да развие ски зоната и да я направи привлекателна за туристи от цял свят.в.Струма

Добавени коментари

Аз съм бурята! публикува:
14 Октомври 2020 | 09:34
Смех, бе, смех! Селски пръчки, какъв ви ски туризъм в жалката ви вирусна община! Айде, че ме ядосвате, бегом и у лево! НЕМАТАКИВАСЕЛТАЦИ!

Добавете Вашия коментар

TOP