Това са шест от „тихите убийци” на нашето здраве!

06 Декември 2016 | 05:57
0 коментара
Любопитно
Това са шест от  тихите убийци” на нашето здраве!
Има болести, които могат да възникнат и дълго време да съществуват в нас почти безсимптомно . След това в един "прекрасен" ден да изразят себе си. Кои са тези болести? Каква заплаха са те? Ето:

1. Високо кръвно налягане 
Според статистиката, около 50% от хората не са наясно, че имат високо кръвно налягане. Заболяването "живее" в човек, бавно вреди на кръвоносните съдове и един ден неочаквано води до инфаркт , инсулт  или развиване на проблем с бъбреците .

И това е интересно - Опасни комбинации от лекарства – четете още на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Как да се предпазите?
Дори и ако мислите, че сте здрави и нищо не ви притеснява, най-малко веднъж годишно измервайте кръвното си налягане. Ако не разполагате с време да ходите на лекар, отиде до близката аптека, където фармацевтът ще измери кръвното ви. Или купите апарат за кръвно и следете състоянието си у дома.

2. Сънна апнея
Много хора погрешно смятат, че сънната апнея се среща само при тези, които страдат от наднормено тегло . Това не е така. До 50% от жените на възраст между 20 и 70 години страдат от сънна апнея. Това е състояние, при което дишането на човек по време на сън внезапно прекъсва. Свързано е с повишен риск от сърдечни проблеми и диабет тип 2 .

Най-често диагнозата "апнея" се поставя на жени. Чест симптом на това състояние е главоболие на сутринта, промени в настроението и лек световъртеж . Накратко, симптомите са такива, че лесно могат да бъдат пренебрегнани, като обвиняваме времето, ПМС и т.н. 
Друг симптом на сънната апнея е безсънието. Жените се събуждат по няколко пъти през нощта, поради спиране на дишането.

Как да се предпазите?
Ако забележите някой от симптомите, описани по-горе, се свържете с вашия лекар. След необходимите проучвания, експерти могат да определят дали имате сънна апнея. Ако резултатът е положителен, най-вероятно, ще ви назначат ЦИПАП терапия . ЦИПАП - това е устройство, което генерира постоянно положително налягане на дихателните пътища.

3. Глаукома
Глаукомата се развива много бавно, така че пациентът не веднага забеляза, че с виждането му нещо не е наред. Глаукома възниква в резултат на нарушено очно налягане  което прави трудно циркулирането на течността в очите. Това състояние причинява замъглено зрение, стесняване на полето на видимост и в крайна сметка може да доведе до слепота.

Как да се предпазите?
Глаукома най-често се среща при хора над 40 години. Ако сте в рискова група, трябва да проверявате зрението си при  офталмолог веднъж годишно.

4. Диабет
Нормалните нива на кръвната захар не винаги са знак, че пациентът няма диабет. В ранните етапи това състояние протича почти безсимптомно. Ключовата дума тук е "почти". Симптоми все пак има: сухота в устата , жажда , често уриниране , замъглено зрение . Но често тези симптоми са игнорирани от страна на пациента, докато не е станало твърде късно.

Друг симптом на диабета - Акантозис нигриканс . Това е потъмняване на кожата в областта на шията или подмишниците. Кожата в тези области изглежда като изгоряла.

Как да се предпазите?
След 45-годишна възраст редовно се проверявайте при лекар. Ако имате наднормено тегло, високо кръвно налягане или висок холестерол в кръвта, сте изложени на риск.

5. Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)
Около 10% от жените в детеродна възраст страдат от PCOS. Това е състояние, при което тялото произвежда големи количества мъжки хормони, при което има смущения в овулацията и менструалния цикъл като цяло. В допълнение, при PCOS сте изложени на повишен риск от развитие на диабет тип 2, сърдечни проблеми, сънна апнея  и рак на ендометриума .

Как да се предпазите?
Слушайте тялото си. При PCOS често менструалният цикъл се удължава (35 дни), появяват се пъпки (макар и да не сте на 16 години), изтънява косата на главата, а обратно, се увеличава растежът на косата по тялото. PCOS е лесно да се контролира, ако внимавате за режима си на живот.  Нисковъглехидратна диета и редовни физически упражнения - най-добрите помощници. Но първо се консултирайте с Вашия лекар, ако сте забелязали някои от изброените по-горе симптоми.

6. Рак на белия дроб
Рак на белия дроб - един от най-опасните видове рак както за жените, така и мъжете. Ранните му етапи протичат почти безсимптомно. Какво е още по-страшно, болестта може да се развие дори и у тези, които никога никога не са пушили през живота си.

Как да се предпазите?
Ако сте пушач с опит, редовно ходете на лекар. Също така обърнете внимание на симптоми като суха кашлица, които не отшумяват повече от 2 седмици, болка в гърдите, пресипналост, хрипове и задух .

Източник: zajenata.bg

Добавете Вашия коментар

TOP