Това ли е новият премиер - Петър Илиев, почетен консул на офшорната зона Барбадос?

28 Юли 2021 | 09:09
0 коментара
Общество

"Не коментирам", така отговори днес Виктория Василева от ИТН на въпроса дали Петър Илиев е новият премиер.

Името на пловдвския адвокат като вероятен министър-председател в правителството на ИТН се завъртя преди няколко дни. В среди на БСП и на ДБ се говори, че това име най-често се спряга в разговорите с ИТН.

"Така Пловдив, откъдето идват основните кадри за екипа на президента Румен Радев и служебното правителство, ще излъчи и министър-председател на „Има такъв народ“, написа „24 часа“.

 

Илиев измества царистката Меглена Кунева, за което Епицентър.бг писа. Спрягана първоначално бе бившата еврокомисарка и вицепремиер във втория кабинет "Борисов" Меглена Кунева, но този слух заглъхна след  публично поетото обещание от ИТН, че в новия кабинет няма да има кадри на НДСВ.

Не е ясно дали Илиев е предложение на президентския секретар Пламен Узунов, който подбира пловдивските кадри. Но източници на Епицентър. бг подчертават, че Петър Илиев е масон от Пловдивската ложа, където членува и Узунов. Интересното е, че евентуалният премиер от ИТН Петър Илиев е „ратай” в ложата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров СДРУЖЕНИЕ „ЛОЖА СЛЪНЦЕ ОРИЕНТ – ПЛОВДИВ“.

 

Петър Илиев е на 43 години, доктор по право. Той  е почетен консул на офшорната зона Барбадос и ръководи Консулството на Барбадос в Република България. Според определени източници е близък и до „Демократична България“, според други - именно връзките му с офшорката са неприемливи за ДБ.

Петър Илиев отговаря на редактирания портрет от партията „Има такъв народ“ - да не е участвал във властта от името на която и да е партия. Той беше номиниран от Слави Трифонов за правосъден министър в правителството с премиер Николай Василев, от което по-късно лидерът на ИТН се отказа под натиска на ДБ.

 

Илиев е лауреат на приза „Адвокат на годината“, който му бе връчен от бившия служебен премиер на Радев проф. Огнян Герджиков.

Илиев е завършил магистърска степен по право в СУ "Св.Климент Охридски" с пълно отличие, специализирал английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Има специализация и по американско право в Ню Йорк.

Владее отлично английски, испански и руски език, както и говоримо още няколко езика.


Той е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” от 2006 г. досега.
Преподава „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“.

Петър Илиев e управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Илиев и Партньoри". Адвокатското дружество е отличено за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие. Самата кантора съществува от 16 г. и се ангажира с конституционното дело срещу промените в Закона за личните данни преди години, за които се смяташе, че ограничават свободата на изразяване и журналистическата свобода и установяват предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура (при приемането законодателство в синхрон с GDPR – б.р.). КС отмени въпросния текст от закона като противоконституционен. Кантората и Илиев специализират в конституционното право и участват в искания до КС и изготвяне на становища.

 

Илиев е бил член на научно-изследователски проекти и екипи. Участвал е в научните колективи на редица научно-изследователски проекти по различни правни въпроси.

 

Малко известна част от биографията му е, че е бил юридически сътрудник на ПГ на БСП, доведен оот Михаил Миков. Както и че е човекът, организирал правната страна на референдума на Станислав (Слави) Трифонов от 2016-а, сложил основата на "Има такъв народ", по думите на самия лидер.


Основател и председател на няколко бизнес организации - Канадско-българската търговска камара, Българската икономическа камара и Карибско-българския бизнес клуб.

Бил е зам.-председател на Британско-българската търговска камара. Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP