"Топъл обяд" за мъртви хора?! Скандални разкрития за Червен бряг

20 Март 2019 | 14:47
0 коментара
Общество

Избрани от кмета на Червен бряг Данаил Вълов фирми за кампанията "Топъл обяд" са изхранвали фиктивно покойници.

Това заяви в интервю пред  TrafficNews.bg журналистът от "Зов нюз" Христо Гешов, чието разследване доведе до акцията на КПКОНПИ и задържането на градоначалника, както и на още шестима общинари. 

"В община Червен бряг има злоупотреба с общински и европейски средства. Едно от основните журналистически разследвания е за обществената поръчка "Топъл обяд", финансирана по европейска програма.

Проектът е за хора, които са социално слаби и са регистрирани като такива. Преди година и половина мое разследване разкри, че едни и същи фирми от години наред печелят обществените поръчки”, обясни Гешов.

Две фирми били абонирани за постоянни позиции. Първата винаги се печелела от главната счетоводителка на семейната фирма на кмета. Втората я печелел приближен общински съветник до Вълов.

Разследването на журналиста установило, че преди време се появила и трета фирма, която отговоряла най-добре на критериите, зададени от общината. Най-важният от тях бил ниската цена. Вместо да спечели обществената поръчка, обаче, процедурата била обявена за анулирана. При повторното провеждане на конкурса отново спечелили споменатите по-горе фирми от кръга на кмета.

Едно от най-скандалните разкрития е, че избраните фирми изхранвали хора, които вече имали издаден смъртен акт.

Гешов разказа пред TrafficNews, че различни хора заплашват него и семейството му. Журналистът често е бил нападан, а срещу него има 203 сигнала за тормоз. Веднъж дори е бил пребиван пред блока.

"Имам предупредителни протоколи да не се занимавам с общински служители, да не ги снимам. Домът ми е бил обискиран за оръжия, които не притежавам", разказа Гешов.

"Сега чувствам малко свобода, защото има възмездие. Това показа на хората от малкия град, че властимащите не са богопомазани. Тези хора ще си получат заслуженото. От друга страна се притеснявам, защото приближените на кмета ще търсят отмъщение", сподели още журналистът.

Добавете Вашия коментар

TOP