Старши вицепрезидентът на BMW за Азия и Южна Африка нарече определи Mercedes-Benz X-Class „ужасен”. Това си изказване Хенкирк фон Кунхейм направи през изданието Motoring.

„Гледайки нашия немски конкурент от Щутгарт, смятам, че продуктът (X-Class) е ужасен. Очаквахме нещо много по-сериозно. Когато за пръв път видях този автомобил, бях разочарован. Много разочарован. Mercedes-Benz създават фантастични автомобили, но това бе разочарование.”

Фон Кунхейм добавя, че сегментът на луксозните пикапи интересува много производители и инженерите на баварската компания също разглеждат възможностите за създаване на подобен автомобил.

„Смятам, че нашата компания може да изиграе решаваща роля в този сегмент. Въпрос на време е, когато това ще се случи,” допълва Хенрик фон Кунхейм.

Mercedes-Benz представи своя първи пикап X-Class на салона във Франкфурт. Автомобилът е построен на една и съща платформа с Renault Alaskan и Nissan Navara. Базовата версия се задвижва от 2,3-литров турбодизел на Алианса. Мощността му е 163 к.с. Клиентите ще имат възможност да поръчат същия мотор, но с мощност 190 к.с.

На някои пазари моделът може да се предлага и с бензинов мотор със 165 к.с. В средата на следващата година Mercedes-Benz обеща да оборудва X-Class с 3,0-литров V6 дизел, който ще генерира 255 к.с.