Тонове токсични отпадъци, изхвърлени край гара Яна

18 Февруари 2019 | 10:12
0 коментара
Общество

Tонове токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна. Районът е отцепен от Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община. Няма замърсяване на въздуха. Задържан е заподозрян за изхвърлените 14 тона отпадъци.

Директорът на Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община Красимир Димитров заяви за „Здравей, България” по NOVA: „В петък вечерта в 22 ч. получихме сигнал за миризма в района на промишлената зона на село Яна. Веднага предприехме действия. Уведомихме РИОСВ. Създаден е щаб.

Създадохме периметърът около 1 км, за да бъде безопасно за хората. Измерванията показаха по-високи концентрации на въздуха с опасни вещества. Бяха изсипани варели с

неизвестно вещество, което е лесно запалимо и силно токсично

Оторизирана фирма ни помага с преместването на тези варели от реката”.

Токсичните отпадъци са изхвърлени от служители на фирма, която има площадка за депониране на отпадъци. „Това е безотговорност по три закона. Това количество е огромно  предизвиква силна задушлива миризма в района. Действието е изключително опасно за живота и здравето на хората. Отпадъците сигурно са изхвърляни с дни”, обясни още Димитров.

На въпрос какви вещества са изхвърлени, той отговори:

„Все вещества, които при взаимодействието с въздуха и различните метеорологични условия би довело до образуването на токсичен облак.

Тези, които са изхвърляли отпадъците са били с противогази и хората в района веднага са подали сигнал”.

Ще бъда взети от проби от почвата, за да се установи дали е замърсена.

Добавете Вашия коментар

TOP