Тонове бензин заливат бургаски квартал от скъсан тръбопровод

17 Юни 2015 | 20:28
0 коментара
Общество
Тонове бензин заливат бургаски квартал от скъсан тръбопровод

Десетки тонове бензин се изливат от пробит тръбопровод на "Лукойл Нефтохим Бургас" край бургаския квартал "Долно Езерово". Пътят "Долно Езерово" - Братово е залят и отцепен. Гориво е попаднало и в река Чукарлийска. От община Бургас съобщават, че има опасност от обгазяване и пожар.

Спукването на нефтопровод от предприятието "Лукойл Нефтохим Бургас" доведе до замърсяване на околната среда, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева. Аварията е по нефтопровод, по който се транспортира бензин.

Разливът е от бензин. По първоначални данни от порядъка на 30-40 тона е количеството, което се е разляло в река Чукарлийска и в езерото Вая, което е защитена зона. Част от него е и защитена територия, защитена местност и в този смисъл има опасност за живота в езерото. Предприети са незабавни действия, както от Регионалната инспекция по околна среда и водите, които са на място и в момента.

От община Бургас в непрекъсната връзка съм с кмета Димитър Николов и от колегите от Пожарна безопасност и защита на населението, от които също се предприемат действия за ограничаване на разлива. Вече са инсталирани буйови заграждения, чрез които се ограничава замърсяването. Операторът "Лукойл Нефтохим" ще понесе санкции за допускането на това нарушение и те ще бъдат с цялата строгост на закона. Това, което се предприема като мерки от страна на институциите, е в посока ограничаване на възможното замърсяване, обясни Василева. Информацията е на БНР.

Добавете Вашия коментар

TOP