Томислав Дончев: Президентът отдавна се е позиционирал срещу правителството

23 Декември 2018 | 07:26
0 коментара
Политика

Президентът отдавна се е позиционирал като противник на правителството, което няма да коментирам дали е редно или не, нито ще му давам в ефир съвети как да прави политически послания. Няма как в България да има автокрация, най-малкото по причина, че има действащ парламент, в който текат люти политически спорове, понякога решения се вземат трудно. 

 

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Годината" на Дарик радио. Така той отговори на президента Румен Радев, който също пред Дарик обяви "автокрация" за думата на 2018 и заяви, че демокрацията в страната е в упадък.

  

"Управлението в България и състоянието на демокрация по никакъв начин не отговаря на укора за автокрация. Що за "автократичен режим“ е това правителство, с този министър-председател, което няколко пъти подава оставка“, попита Дончев.

 

"Правителството изпълнява конституционния си ангажимент да разпределя общите пари със санкцията на парламента", така вицепремиерът аргументира гласуваните в края на годината допълнителни разходи за отбрана, за инфраструктура, за решаване на проблеми в малките общини у нас.

 

"Българското правителство не работи под натиск“, подчерта Дончев, в отговор на тезата в изказването на Радев, че изборът на F-16 бил взет под натиск.

 

"Ние не можем да укорим никоя от страните в тази процедура, че всеки си хвали стоката. Това е напълно нормално. Всяка от страните използваше различни технологии да убеди не само тези, които вземат решение, включително и българската общественост, кой изтребител е по-добър от другия.

 

Но в крайна сметка решението се взема от въпросната комисия в Министерството на отбраната, в която присъстват професионални представители на армията – хора, които ще ползват тази нова придобивка“.

 

Според Дончев думата на 2018 година е трансформация: "Един нов век никога не започва на календарната дата – истинският профил на 21 век се очертава едва сега и се боя, че масово световните лидери тепърва ще се сблъскат с новите реалности“.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP