Токът в Благоевградско поскъпва с 3,5% от юли

04 Юни 2019 | 15:55
0 коментара
Бизнес

Средно за страната топлоподаването трябва да поскъпне с 4,5%, като най-скъпо ще струват топлата вода и парното в Разград – с увеличение от близо 18%, и в Габрово – с близо 13%.

Това стана ясно при обсъждането на увеличението на цените на топлото и електроенергията от 1 юли, предаде Нова тв.

Само в Сливен се очаква цената съвсем леко да падне. Според омбудсмана Мая Манолова покачване на цените е неосновано и несправедливо спрямо българските граждани като се има предвид, че последното увеличение беше през октомври миналата година. Оттогава цената на природния газ не се е увеличавала на международните пазари, така че основание за повишаване няма.

Омбудсманът посочи още, че продължава да намалява произведеното и разпределеното количество топлоенергия, увеличават се загубите и намаляват ремонтите по инфраструктурата на топлоенергията.

Скокът на цената на тока се очаква да бъде 3,5%. Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ако трябва да се изпълнят желанията на ЕРП-тата, то скокът трябва да е от 50%, но това няма как да се случи и затова вероятно предложението ще бъде прието.

Сметките показват, че електричеството може да поскъпне най-много в Югоизточна България с малко над 3,5%, като за ЧЕЗ и „Енерго Про” увеличението ще бъде съответно с 3,5% и 3,4%.

Новите цени на парното и тока трябва да влязат в сила от 1 юли, а в края на този месец се очаква КЕВР да вземе окончателно решение.

Добавете Вашия коментар

TOP