Тихомир Димитров: Прогнозата за крайния брой на заболелите у нас е 2000, пикът ще е по Великден

28 Март 2020 | 10:39
0 коментара
Общество

Тихомир Димитров

астрофизик, изработва математически модели

Фейсбук


Привет на всички,
Ето положението след днешния 27 март, общ брой - 293


Искам също така да представя на вашето внимание новата, ревизирана прогноза за развитието на заразата в България (това е моя прогноза и не ангажирам никой с нея).

 

Заразата в момента се разпространява из страната ПОЧТИ линейно за разлика от положението в Европа, което е ужасно експоненциално (броят на днешните случаи расте много бързо спрямо броя на вчерашните).

 

Графиката показва с по-бледо оранжево предишната ми прогноза от 17 март, сегашната ми прогноза от 27 март, и реалната ситуация.

Много добре се вижда в червената точка (201) на 23 март как старата и новата прогноза се разделят!

 

Това е така заради мерките, които взе българското правителство, а именно обявяването на извънредно положение на 13 март и ограничаване на движението на хората! (Който се чуди защо мерки, които се взимат преди 10-тина дни се отразяват в броя на случаите сега, отговорът е поради спецификата на КВ, а именно инкубационния му период, който варира от 6 до 12 дни, средно около 10 дена!)

 

Вижда се много добре как България успява за момента да понижи кривата (броя на ежедневните случаи) до почти линейно разпространение на заразата.

 

Иначе, прогнозата за крайния брой на заболелите не е различна - около 2000 души максимум (дано!).


При това положение пикът на заразата у нас (инфлексната/повратната точка на логистичната крива) се очаква да е около Великден с около 50 нови случая на ден и около 1100 общ брой на случаите.

 

След това следва спад на новите денонощни случаи и очаквам всичко да приключи около края на месец май. Дано да разрешат на хората след средата на май да започнат отново да се движат.

 

Очаквам мерките от карантината на Банско, карантинирането на всички пристигащи по летищата и всичко останало също да се отразят върху реалната графика след няколко дни и тогава пак ще ревизирам прогнозата с по-нова.

 

Двете прогнозни графики (на общия брой - отгоре, и на денонощните бройки (оранжевите барове) - отдолу) са хронологически синхронизирани тук тоест може да се види на кой ден колко нови случая ще има грубо.

В глобален мащаб, не се е променило това, което мисля от 10 дена насам:
- между 2 и 5 април - 1 милион заболели
- между 5 и 10 април - 50 000 починали :(

От няколко дни генерал Мутафчийски, както и неговия колега проф. Кантарджиев (който е вирусолог и инфекционист, а не както някои в предишните ми постове се изказват неподготвени, че нямало вирусолози в Оперативния щаб!) не спира да повтаря за различните видове тестове:
- PCR тестове - супер надеждни, но с бавно излизане на резултата, ползват се много ефикасно в началото на кривата (няколко стотин / 24 часа)
- антигенни тестове - около 70% надеждност, по-бърз резултат, започват да се използват сега (няколко хиляди / 24 часа)
- антителни тестове - така наречените бързи тестове, 30% ефективност за определяне на диагноза, но пък надеждни за определяне на антитела в организма, тоест супер ефективни ще са да ги вкараме в действие в пикът на заразата (около Великден), за да започнем да определяме кой го е прекарал това чудо без да знае и кой може да се разхожда по улиците без проблем и да започва да работи, за да започваме да въртим отново манивелата на икономиката (30-40-50 хиляди / 24 часа - масово тестване! / сигурно ще ни викат всички в продължение на няколко дни като за избори по училищата)

Веднага някой ще вземе да спори в коментарите защо в другите държави вече ги правят тези различни видове тестове, а ние чакаме чак до Великден.

 

Отговорът е, че повечето държави в ЕС минават през различните етапи на заразата като куршум, супер бързо, мълниеносно и затова бързо се вземат и съответните мерки за тестване, отговарящи на съответстващия етап на заразата. Затова в САЩ вече започнаха да правят антигенни тестове като хората минаваха през drive-through като в McDonalds и ги тестват директно през шофьорското стъкло на колата им още преди няколко дни.

Продължаваме да си стоим вкъщи, да си мием ръцете, да излизаме по много малко, да си вършим задълженията, доколкото можем без да се срещаме с други хора, всички ще пообеднеем малко финансово, но пък ще погледнем навътре в себе си, ще свършим работи, които сме отлагали с месеци, ще обърнем повече внимание на близките си, ще разберем на кой му пука истински за нас и така! 

Да запретваме ръкави, бурята ще отмине!

Туй то засега от мен.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP