Тихомир Безлов: Като че ли има няколко души, които продължават да движат бизнеса на Галеви в Дупница

01 Септември 2020 | 08:21
0 коментара
Общество

Продължава издирването на изчезналия преди месец Янек Капланов от Дупница. Вече е проверен половината от набелязания район с площ от 120 кв.км. От днес в издирването ще се включи и конна полиция, поради трудната достъпност на местностите, които трябва да бъдат претърсени.

Има ли връзка изчезването на Янек Миланов със скандално известните братя Галеви и каква е криминогенната обставновка в Дупница - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.

Дупница имаше една неприятна слава преди 15-16 години, беше свързана преди всичко с братя Галеви. Сега стана ясно, че въпросният господин Капланов е бил свързан с тях, коментира Безлов.

"Личните ми спомени са, че някъде 2005-2006 година изведнъж Дупница стана тема в медиите, започна да се коментира как Галеви контролират града. Темата попадна и в международните големи медии", припомни експертът.

Лично аз нямам информация каква е ситуацията в града, какво е поведението на ръководството на РПУ, заяви Безлов, но по думите му, ще бъде направен вътрешен анализ на действията на служителите от МВР.

"Навремето беше проведено едно мащабно разследване по отношение на братя Галеви, в крайна сметка имаше съдебен процес и те бяха оправдани на първа инстанция в Кюстендил, на втора инстанция Апелативният съд ги осъди на 7 години и 2012 г. Касационният съд потвърди присъдата и тогава братята изчезнаха. Пламен Галев беше пуснат като кандидат за депутат и тогава те изчезнаха", припомня Безлов.

"Моето впечатление е, че при разследването за пране на пари, стана ясно, че Галеви имат много инвестиции в Дупница и региона и като че ли има няколко човека, които продължават да движат бизнеса им в града, вероятно местните знаят повече, но никой не желае да говори", допълни Безлов.

Според него, има различни опити на управляващата политическа формация да се пребори с подобни случаи на такива места, например Несебър, но независимо от опитите им, те губят от местните феодали.

Големият проблем в Дупница и подобни градове е, че младите хора не остават там, смята Безлов.

Добавете Вашия коментар

TOP