Тези 4 подправки ще повишат имунитета ви

23 Април 2018 | 07:46
0 коментара
Любопитно

През пролетта тялото ни се нуждае от подкрепа повече от всякога. Но не бързайте да тичате към аптеката: в кухнята със сигурност имате няколко подправки, които ще засилят отслабения имунитет през зимата. Просто не забравяйте да ги добавите към ежедневните ястия, съветва kitchenmag.ru.

индийско орехче

Мускусът е богат на витамини А, В, С, фолиева киселина, магнезий, калий и цинк. Те ще защитят тялото по време на грипния сезон и настинките. А висока концентрация на магнезий в индийското орехче помага да се отпуснете и да се отървете от безсънието. В народната медицина се използва като аналгетик, както и при случай на стомашно разстройство.

В Холандия, индийското орехче се добавя към почти всички ястия. Картофи, тестени изделия, месо, сладкарски изделия и дори бира не могат да се правят без тази подправка.

куркума

Куркумата не случайно е наречена естествен антибиотик, защото е една от най-мощните средства за борба с болестите. Поради анти-възпалителните, антибактериални и антивирусни свойства на куркумата от древни времена се използва в китайската медицина. Тази подправка намалява риска от рак и помага за намаляване на теглото.

Какво да добавите? В ястия от ориз и картофи, зеленчуци, сосове до почти всяка чиния, както и глазури, коктейли и чайове.

кардамон

Кардамон - много мощен антисептик, отдавна се използва за лечение на различни инфекции и настинки. Тази подправка помага при кашлица и възпалено гърло. В допълнение, кардамонът ускорява метаболизма и стимулира храносмилателната система. В много страни тинктурата от кардамон, варена с джинджифил, се използва за улесняване на храносмилането.

джинджифил

Джинджифилът има силни противовъзпалителни свойства и помага за облекчаване на болката. И това е едно от най-известните народни средства, които подобряват храносмилането.

Между другото, пресният джинджифил е по-полезен от изсушеният. Така че е по-добре да го използвате пресен, настърган на ситно или нарязван на кръгчета. Пресен джинджифил може да се съхранява в хладилника до три седмици, а във фризера - шест месеца./ Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP