Тези 3 храни ни вадят от депресията за часове

10 Юли 2018 | 09:05
0 коментара
Любопитно

Храната може да облекчи стреса ! И не става въпрос за сладко-кисела торта и за пържени картофи, а за здравословни храни, които трябва да присъстват в менюто на всеки, който се грижи за здравето си. Необходимо е само да балансирате диетата си - и ще забележите, че настроението ви се е променило и вече много по-малко събития от външния свят могат да ви подтиснат.

Много от нас са свикнали на вредната храна. Какво може да е по-хубаво от парче торта след тежкия ден? Или вкусен хамбургер след отговорна среща?

Като се позоваваме на добре известната истина "Ние сме това, което ядем и това, което мислим", можем да кажем, че това, което сме и чувстваме зависи до голяма степен от това, което ядем.
 

Ето кои храни препоръчваме за смъкване на стреса:

Зелени зеленчуци

Броколи, карфиол и зеле, айсберг салата, маруля, целина - всички съдържат антиоксидантни витамини, които помагат да се възстанови тялото по време на стрес. Също така съдържат калий, основен елемент за нашата нервна система. Редовното им използване облекчава повишената нервна възбудимост и ни прави спокойни и весели. Освен това, когато ядем много зеленчуци, получаваме много фибри, които очистват тялото ни. 

Цитрусови плодове

Защо те? Факт е, че огромно количество витамин С, който играе важна роля в борбата срещу стреса, се съдържа в лимоните, портокалите и грейпфрутите. Коктейл за успокояване на нервната система е именно фрешът от тези цитруси. Можете да си купите и няколко килограма мандарини и ... да ядете на воля.

шоколад

Малко хора са чували, че шоколадът насърчава производството на ендорфини, дава чувство на радост и подобрява настроението. Но с това не се ограничават предимствата му в борбата срещу стреса. Какаовите продукти са богати на антиоксиданти, които удължават живота на клетките - включително - на нервите. За да се възстанови радостта от живота, не е необходимо да се яде шоколадов бар всеки ден. Учените препоръчват много по-скромен процент от 20-30 грама дневно.

бадеми

Богати са на витамин В2 (рибофлавин), витамин Е, магнезий, цинк. Витамин В2 и магнезият участват в производството на серотонин, който контролира нашето настроение и помага да се издържи стреса. Цинкът е известен като елемент, способен да се бори с отрицателните последици от стреса, витамин Е е мощен антиоксидант. Достатъчно е да ядете малко количество бадеми, за да вкарате в норма всички горепосочени елементи. Така че поглезете се с шепа бадеми./ zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP