Терор над Рилските езера

16 Юли 2020 | 13:22
0 коментара
Любопитно

Група сърби посегнаха на една от българските светини - изкъпаха се в Рилските езера, въпреки че тогава е категорично забранено от закона.

На публикувани кадри се вижда, че мъж е нагазил в кристално чистите води на Бъбрека, а негови другари плажуват на брега. Дни по-късно няма информация сърбите да са глобени, а дежурните планински спасители на хижа "Рилски езера" обясниха, че до тях не е постъпвал сигнал за къпещи се по езерата и те нямат отношение към подобни нарушения.

През годините няколко гаври с природни феномени в Рила станаха емблематични, като дори на известни личности не им се разминаха санкциите.


Преди две години снимка на танцьори в народни носии, нагазили в езерото Близнака, разгневи стотици хора в социалните мрежи и много природозащитници. Танцьорите са заснети, докато се опитват да постигнат рекорд за "Гинес" край Седемте рилски езера. Над 400 участници от фолклорни ансамбли и много граждани се включиха в инициативата, организирана от фондация "Нашият дом е България".
След като изписаха "България", танцовите състави поведоха планинското хоро. Част от тях нагазиха и в езерото, което е строго забранено според правилата на парк "Рила". Планинските езера нямат този капацитет да се самопречистват и всяко замърсяване може да окаже ефект върху екосистемата. Организаторите на събитието бяха глобени с 10 000 лв., а за танцувалите в езерото глобата е наполовина.
Преди година световноизвестният пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс привлече вниманието към себе си с постъпка, на която в България не се гледа с добро око. А и законът не му позволява.
За заснемането на филм Грилс изяде българска жаба и се изкъпа в Каракашевото езеро - все незаконни действия в Национален парк "Рила". За двете нарушения сървайвърът олекна с общо 12 800 лева.
Два месеца преди това стана ясно, че до екоминистерството е изпратен сигнал за заснетите кадри в епизода "Планината Рила - България - В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф". Във филма Беър Грилс изяжда жаба от защитен вид, плува в Каракашевото езеро и пали огън на отрито. Всичките действията са абсолютно забранени на територията на природния парк. Проверка установява, че филмът е заснет на 25 и 26 юни 2017 г. край Боровец, на територията на националния парк. Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка след подадено заявление от българско юридическо лице. От "Дискавъри" още преди време заеха позиция, че при заснемането на епизода снимачният екип на предаването е бил придружаван от служители на парка и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица.


"Във връзка с констатирани нарушения при заснемане на епизод на филма в района на връх Мусала на територията на НП "Рила" бяха изплатени санкции по два от издадените три акта за установяване на административни нарушения. Наложените по двете наказателни постановления санкции са за навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро и улавяне и умъртвяване на животински видове", гласеше официалното съобщение на екоминистерството, като не стана ясно дали Беър Грилс си е платил глобата за паленето на огън. За това нарушение глобата е от 1000 до 10 000 лева.
Пътешественикът придоби световна популярност с документалните си филми, в които показва как напълно сам оцелява в джунгла, пустош, зимна планина и други екстремни условия. Той е сред най-младите британци, изкачили Еверест - само на 23 години.


Последният скандал с рилските езера е от края на миналия месец, когато край Бъбрека се появи багер и предизвика вълна от негодувание.
"Няма да се разкопава, няма да се разорава. Това са спекулации. В района стартира проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозия. През юли и август има голям туристически поток. По принцип се работи ръчно. Този багер се наложи да обработи малък участък", обясниха от Национален парк "Рила", но страстите не се успокоиха.


Впоследствие бяха заснети и изкуствено направени с чакъл пътеки, които мнозина определиха като грозна гледка в сърцето на планината. Към днешна дата всички дейности са спрени, а властта заплаши, че ще налага сериозни санкции.

Добавете Вашия коментар

TOP