Тереза Мей подава оставка на 7 юни

24 Май 2019 | 15:11
0 коментара
Общество

Тереза Мей обяви, че подава оставка на 7 юни и ще остане начело на служебно британско правителство до избирането на нов лидер на консерваторите, който ще я смени.

Това съобщава Ройтерс.

Тя направи официално изявление пред Даунинг Стрийт 10, в Лондон.

В кратко емоционално слово с треперещ от вълнение глас тя каза, че за нея е било чест да служи като лидер на своята страна.

Мей изрази дълбоко съжаление, че не успяла да осъществи главната задача на своето премиерство - да осигури изпълнението на волята на британците за излизане от ЕС, изразена на референдума през 2016 г.

Тя посочи, че това може да стане само с компромис и че намирането на такъв компромис ще е главната задача на нейния наследник начело на правителството.

Говорейки за острите конфликти, възникнали по повод на Брекзит в парламента и в нейната партия, Мей отбеляза, че не се оттегля с лоши чувства, а с дълбока благодарност, че е имала възможността да служи на страната, която обича.
Тя не скри сълзите си, слизайки от подиума, поставен направо на улицата.

Очаква се надпреварата между кандидатите да трае около 6 седмици.

За фаворит за спечелването й се сочи бившият външен министър Борис Джонсън - най-видният привърженик на Брекзит. Залозите дават 40 на сто вероятност той да я спечели. Друг вероятен претендент е Доминик Рааб, също привърженик на Брекзит и бивш министър по въпросите за развода с ЕС. Неговите шансове се оценяват на 14 на сто.

Други вероятни кандидати за наследници на Мей са Майкъл Гоув, Андреа Ледсъм и сегашният външен министър Джереми Хънт, като шансовете на всеки от тях се оценяват на 7 процента.

Добавете Вашия коментар

TOP