Температурите се понижат, започват валежи от сняг

02 Януари 2019 | 13:42
0 коментара
Общество

През следващото денонощие южно от България ще преминава циклон, който ще е причина за динамичното време в страната.

Ще духа умерен северозападен вятър, след обяд ще се ориентира от север-североизток и привечер ще се усили. Ще бъде облачно с валежи от сняг, значителни в южните и планинските райони от страната, където в комбинация с вятъра ще има условия за виелици. Почти без валежи ще е в Североизточна България.
 
Температурите ще се понижат и минималните ще са между минус 3 и 2, а максималните ще са предимно между минус 2 и 3 градуса. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца.

Жълт код заради прогнозите за силен вятър и валежи от сняг е обявен в 8 области в Южна България. Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

 На много места в тези райони ще има умерени снеговалежи, в комбинация с временно усилване на вятъра от север към края на деня и през нощта срещу петък. Това ще създаде условия за виелици и навявания. Очакваната снежна покривка е около 10 см, в високите части на планините - до 15 см.

В планините ще е облачно, ветровито и с валежи от сняг. В Рило-Родопския масив снеговалежите ще са значителни и ще има условия и за навявания. Ще духа силен и бурен североизточен вятър и с него температурите ще се понижат. Усещането ще е за мразовито време. Максималната температура на височина 1200 м ще е около минус 5 градуса, на 2000 м - около минус 10 градуса.

По Черноморието ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. Ще духа умерен североизточен вятър, който привечер ще се усили. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 2 и 4 градуса. Температурата на морската вода е около 7 градуса, вълнението на морето ще е 2-3 бала.

През януари: Температури от минус 20 до 15 градуса

В петък от север валежите ще започнат да спират, най-късно в Рило-Родопската област и югозападните райони. Ще остане ветровито. Застудяването ще продължи. В събота слаб сняг ще превалява все още на места в Югоизточна България, над северозападната част от страната облачността временно ще се разкъса.

Вятърът ще отслабне. Ще бъде студено, с отрицателни дневни температури.

Добавете Вашия коментар

TOP