Тема с продължение! Разпоредиха проверка в Окръжен съд Благоевград

06 Март 2019 | 13:01
0 коментара
Общество

Висшият съдебен съвет отказа да чуе магистрати от Благоевград, депозирали сигнал срещу председателя на Окръжния съд Катя Бельова.

Вместо това на заседание днес е решено да се извърши проверка по писмото на есемте наказателни съдии, които информираха, че шефката им толерира колегите им от гражданските състави, за сметка на тях.

Ревизията ще извърши председателят на САС Даниела Дончева, съобщиха от ВСС.

Ескалацията на напрежението е от края на януари. В кабинета на председателя Катя Бельова се събрали гражданските съдии, на които е било предложено да не дават дежурства през почивните и празничните дни. В графика за всички дежурства били вписани само накателните магистрати, са част от оплакванията.

След извършването на проверката в Окръжния съд, Даниела Дончева трябва да докладва пред членовете на ВСС за установени пропуски в работата на Бельова.

Припомняме, Катя Бельова бе преизбрана на поста на 7 юни 2016 година за втори управленски мандат.

Срещу нейната кандидатура тогава бяха шестима кадровици, сред които и настоящият председател на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев. Още същия ден от ССБ излизат с отворено писмо, в което се изразява недоволство от решението на кадровия орган. Тогава Бельова е обект на координирана атака, включваща негативни публикации срещу нея, както и искания на отделни членове на ВСС за започването на проверка в съда.

Дни след преизбирането й, 14 съдии от Окръжния съд, сред които е и съдия Бельова, публично се разграничиха от дейността на съсловната магистратска организация и обявяват, че я напускат. "С този акт снемаме доверието в тази институция, тъй като тя обслужва интересите на шепа хора, излизат с едностранни становища, без да се проверяват фактите", коментира тогава пред медиите решението на магистратите съдия Бельова./e novina/

Добавете Вашия коментар

TOP