Тема с продължение! АМ “ Струма“ ще мине през Скаптопара, местят две от сградите

24 Юли 2018 | 10:42
2 коментара
Общество

Част от древното селище „Скаптопара” ще бъде запазена, като бъде преместена. „Ще има археология, ще има и магистрала”, каза пред BTV  проф. Николай Овчаров, съветник на културния министър.

Магистрала „Струма” минава в периферията на селището и реално погледнато не засяга най-интересните обекти, подчерта той.

„Има три сгради, които са важни – баня, римска гробница и малка църква. Банята е така ситуирана, че е извън магистралата и ще си остане на мястото, докато другите две сгради ще бъдат демонтирани камък по камък и пренесени на няколко метра встрани, за да излязат от трасето на магистралата и експонирани там”, каза за „Тази сутрин“ още проф. Овчаров.

По неговите думи, е взето решение, че магистралата е много важна и не може да бъде премествана.

При теренните обхождания стана ясно, че селището се развива на хълма, който се намира встрани от магистралата и че всъщност разкриването на това селище тепърва предстои. След като бъде направена магистралата, при разкриването на основните сгради хората наистина ще има какво да видят, увери проф. Овчаров.

Добавени коментари

Омерзени от безхаберието публикува:
24 Юли 2018 | 17:41
ВИЖТЕ ВИДЕОТО оттук:..... https://bultimes.com/След-4-дни-древното-селище-Скаптопара-щ/
РОДОЛЮБЦИ хиляди публикува:
24 Юли 2018 | 17:08
Ами ще разрушат археологията. Ще я разрушат. Причината да не разркрива уникалната находка от 1973 г. насам, а и след геоложките проучвания за автомагистрала „Струма“ щом не се предприемат разкопки – означава само едно - ОТКРИЕТО Е СЪС СВЕТОВНО ЗНАЧЕНИЕ!!!!! И вероятно преобръща представите за древното човечество!..... Защо НИКОЙ досега не казва – КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТЕЗИ „КУТИЙКИ“ Понеже изобщо не прилича на ... селище!!! Това е нещо, което или не знаят какво е, или се досещат колко е ВЕЛИКО и са „разпоредили“ на археолозите да си ... мълчат!.... Защо археолози (?!) ще казват на треньора по тенис Атанасов онзи ден да се махне, иначе ще го хвърлят в някоя дупка.... ПОЗОР! Огромен позор за ДЪРЖАВНОСТТА в България! Позор за НЕРАЗКРИТОТО ИСТОРИЧЕСКО ЗНАНИЕ И САМОСЪЗНАНИЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ!!!! Значи ГЕОЛОЗИТЕ са съобщили за изуминителната ГИГАНТСКА находка, още преди проектирането на трасето преди 2-3 години и нищо! .... СЯКАШ НАРОЧНО – ТРАСЕТО СЕ ПРОЕКТИРА ПРЕЗ АРХЕЛОГИЯТА!!!!! И второ – ще казва проф.Овчаров - когато беше „разкрит“ артефакта, че се е знаело за този артефакто преди проектирането и ще пита - защо проекта не е бил променен?! .... Но след като направиха проф.Овчаров „съветник“ на МРРБ – откритието вече май не било толкова ...важно! И видите ли МОЖЕЛО ДА СЕ МЕСТИ (?!?!) НА ЧАСТИ!!!! Браво проф.Овчаров. Браво! Сто на сто – това БЛАГОЕВГРАДСКО ОТКРИТИЕ засенчва по историческа информация „неговия“ Перперикон. Погледнете археологическата находка заснета от дрон има го из нета, това е ИЗУМИТЕЛНО СЪОРЪЖЕНИЕ!!! Изградено на хълм! Я си представете, че всъщност представлява ПИРАМИДА, като тези на МАИТЕ в Мексико?! Фантастично нали?! Не може да бъде! Не е възможно! Ама РАЗРУШАВАЙТЕ. РАЗРУШАВАЙТЕ! Всичко разрушавайте! Един ден ИСТОРИЯТА ПО НАШИТЕ ЗЕМИ САМА ЩЕ СЕ ПОКАЖЕ!!!!

Добавете Вашия коментар

TOP