Тема, която следим! Министерството на културата освобождава терена в Рупите за инвестиционни намерения

04 Юни 2018 | 15:14
0 коментара
Бизнес

В официален отговор на Министерството на културата става ясно, че инвеститорът на СПА комплекс и къщи за гости в местността Рупите е направил всичко, което законът изисква.

От Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” уведомяват, че в изпълнение на Закона за културното наследство е назначена комисия от министъра на културата Боил Банов, която да приеме резултатите от спасително теренно археологическо проучване на територията на посочения обект.

На място експертната комисия не е установила археологически структури – движими или недвижими културни ценности, поради което теренът е освободен за инвестиционни намерения. Всички по-нататъшни действия следва да бъдат съобразени с изискванията и на Закона за културното наследство, уточняват от ведомството.

Както писахме, жители на Петрич и природозащитници миналта седмица скоичха на бунт, недоволни от инвестиционни намерения за изграждане на къщи за гости и СПА център в Рупите в непосредствена близост до комплекс Ванга.

В социалните мрежи една от групите по темата коментира, че въпросният инвеститорски интерес е в разрез с екологичното законодателство. Инвеститорите обаче твърдят, че всичко е законно.

"За мен е пълен абсурд да се застроява Рупите, защото всички сме повече хора. Зная, че това е едно от малкото енергийни места в България и това е свещено място, където е цялостно в момента"

"За мен е важна чистотата на това място, чистота, която е съществувала дълги години и начинът на ползване от народа и от хората, и от целия свят. Заветите на Ванга са много, но един от нейните завети е, че водата трябва да се съхрани от хората и хората сме тези, които можем да я съхраним. Ако тя бъде загубена, губим не само водата, губим и здравето си, губим и възможността да се лекуваме. Не искам къщи за гости, защото това просто е първият комплекс от поредица може би. Започнем ли да застрояваме мястото, то просто ще бъде унищожено."

"Опитва се експерт да ми кажа къде точно е границата на защитената територия, че инвестиционният проект е извън границите на тази територия. Ние като граждани искаме да видим на какво основание, какви документи са издадени, какви разрешения, кой и как ги е подписал, всичко съобразено ли е със закона и да ни се гарантира, че тази вода ще остане тук и екосистемата няма да е нарушена.", ожалиха се във фейсбук петричани.

Главният архитект на община Петрич Владимир Митрев пък обясни:

В Стратегията за развитие на общината е заложена в Общия устройствен план, който подлежи на обсъждане. Вече мина едно обсъждане. Тук се предвижда туризъм, който е свързан с балнеолечение и СПА. Даденият възложител на проекта има абсолютно всички съгласувания, които са с Министерство на културата, най-вече заради близостта с Хераклея Синтика, древният град. Така също и РИОСВ-Благоевград, под шапката на която е Басейнова дирекция, дава положително становище. 

Кметът на село Рупите Георги Атанасов каза, че не е притеснен от бъдещото строителство:

"Лично мое мнение е, че в района Рупите трябва да има място, където желаещите да посетят района на Рупите, който действително е много краси, трябва да пренощуват, Аз получавам обаждания от цялата страна, където постоянно ме питат къде могат да пренощуват в Рупите и досега не мога да им кажа къде, защото няма къде."

Фирмата е трябвало да направи и археологическо проучване заради близостта на мястото с древния град Хераклея Синтика. Доц. Людмил Вагалински, който ръководи разкопките на обектаq обясни:

"Това, което установихме, е само баластра, пясък и вода. Така че в рамките на този парцел няма никаква археология, никакви археологически структури".

Добавете Вашия коментар

TOP