Телефонен измамник "ужилил" банскалийка със злато и пари отива на съд

13 Септември 2018 | 09:19
0 коментара
Криминално

Мошеник, ужилил банскалийка със злато и пари, след като я заблудили, че съдейства на полицията за разкриване на телефонни измамници, ще бъде изправен на съд. Сергей Георгиев е обвинен, че в съучастие с Детелин Иванов и Мариян Димитров успели да отмъкнат левове, долари, евро и злато за около 10 000 лв. от Магда Манолова.

Тримата роми от Северна България разиграли изпитаната схема, по която изгоряха стотици пенсионери, от Румъния. С джип БМВ те отишли в град Михайлещи, окръг Гюргево, и си наели хотел. Закупили си мобилни телефони и СИМ карти на местен мобилен оператор и започнали да звънят на случайно избрани стационарни телефони. Обадили се на домашния телефон и на банскалийката Магда Манолова, която по това време била сама в дома си. Сергей Георгиев се представил като „полицай Николов“ и обяснил, че в града има телефонни измамнци, които ще се свържат с нея, за да я измамят. Полицията обаче им дишала във врата и за да бъдат заловени, било нужно нейното съдействие, а именно – да предаде парите и ценностите, с които разполага.

След това в сценката се включил Мариян Димитров в ролята на телефонен измамник, какъвто в действителност и бил, който заплашил жената със саморазправа, ако не даде парите. Двамата изнудвачи наложили пълен телефонен контрол над нея, редувайки обажданията. Мнимият полицай й наредил да остави чантата с парите и златото върху дървата, които били на улицата, под прозореца на къщата й.

След като се убедили, че банскалийката е захапала стръвта, третият съучастник Детелин Иванов се обадил на таксиметровия шофьор Венцислав Ганев и го изпратил да вземе парите. Магда Манолова оставила в бяла чанта 5880 лв., 1101 щатски долара, 170 евро, златна монета, златни накити и златна коронка с общо тегло 23  грама, или всичко на стойност 9622 лв. Таксиметровият шофьор взел чантата, без да я отваря, и я оставил на изхода на Луковит в посока Плевен, както му било разпоредено от другите измамници, като за себе си взел 600 лв. Впроследствие Сергей Георгиев и Мариян Димитров продали златната монета и част от накитите на Веселин Геновски от Велико Търново, който още същия ден ги продал в златарски магазин. След това вещите били претопени за изработката на нови накити и златни изделия.

Телефонните измамници са разкрити на по-късен етап и арестувани. В хода на досъдебното производство Детелин Иванов и Мариян Димитров успели да възстановят в пълен размер паричната равностойност на причинените вреди и сключили споразумение с прокуратурата. Д. Иванов е осъден на 2 години затвор, а М. Димитров – на 1 г. и 8 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок. Само Сергей Георгиев не се признал за виновен и делото срещу него ще се гледа по общия ред в Районен съд – Благоевград заради отводи на разложките съдии.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP