Тежка дилема след решение на ВАС! Кметът Н. Георгиев избира кого от двамата зам.кметове на Кресна да освободи

03 Май 2019 | 12:17
1 коментара
Политика

ВАС потвърди определението на Административен съд – Благоевград, с което остави без разглеждане жалбата на кмета на Кресна Николай Георгиев, който атакува решението на общинските съветници, с което му наложиха да съкрати единия от двамата си заместници.

Делото бе прекратено от съдия Димитър Узунов с мотива, че „определянето на числеността и структурата на Общинската администрация по смисъла на чл. 21, ал. 1, т. 2 от ЗМСМА съставлява вътрешноведомствен акт, който няма белезите нито на индивидуален административен акт, нито на общ или подзаконов нормативен акт, поради което не подлежи на контрол за законосъобразност”. ВАС прие, че определението е правилно, и го остави в сила.

След окончателния съдебен акт община Кресна е на път да остане с един зам. кмет, тъй като кметът Николай Георгиев трябва да изпълни решението на Общинския съвет от ноемврийската сесия. Именно на нея общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев прави предложение за промяна в общинската структура, изразяваща се в съкращаване на единия щат за зам. кмет.

Предложението е прието след таен вот, при който от 11 присъстващи общински съветници 7 гласуват „за“, а 4 „против“. Тогава мнозинството общински съветници, подкрепящо кмета Николай Георгиев, който бе избран като независим от МК „Обединени за Кресна“, е пробито.

Решението за съкращаване на едното зам. кметско място минава и през контрола на областния управител Бисер Михайлов, който го счита за законосъобразно. Така кметът Николай Георгиев е поставен пред дилемата кого от двамата си заместници да съкрати – Валентин Стоичков или Петър Петров.

На декемврийската сесия той направи искане за преразглеждане на решението с мотива, че общинските съветници не могат да променят общинската структура без негово предложение. Съгласно чл. 21, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местна администрация Общинският съвет одобрява общата численост и структурата на Общинската администрация в общината, района и кметството по предложение на кмета на общината.

Върху това акцентираха на декемврийското заседание съветниците Петър Петров и Владимир Харизанов от групата „Обединени за Кресна“, които подчертаха, че кадровата политика е отговорност на кмета.

Общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев обаче предложи решението да бъде прието само за сведение, тъй като сроковете за обжалване са изтекли и то е влязло в сила и подлежи на изпълнение. 

Предложението мина със 7 гласа „за“ от общо 13 и така единственият възможен ход на кмета остана съдът. 

Съдия Димитър Узунов се произнесе, че решението не подлежи на обжалване, и кметът на Кресна спечели време, като го атакува във ВАС.

След като и върховните магистрати го потвърдиха, сега отново кметът е на ход./Струма/

Добавени коментари

proval публикува:
03 Май 2019 | 17:37
ami sega kak banketski ke deistva ami sega proval

Добавете Вашия коментар

TOP